Seful Serviciilor britanice de informatii externe (MI6) l-a avertizat pe premierul britanic, Tony Blair, ca dovezile impotriva fostului regim irakian sunt o "fabricatie" a Washingtonului, inaintea razboiului ce a dus la inlaturarea lui Saddam Hussein, potrivit unui documentar difuzat recent de BBC.

Blair a urmat pista avansata de Statele Unite fara sa aduca la cunostinta publicului indoielile serioase asupra calitatii informatiilor utilizate in vederea justificarii razboiului. Sir Richard Dearlove, seful MI6, i-a informat pe Blair si pe mai multi ministri ai Cabinetului sau asupra determinarii Administratiei presedintelui George W. Bush de a juca exclusiv cartea razboiului, cu noua luni inaintea declansarii ostilitatilor. Dupa o vizita de informare la Washington, el a confirmat ca razboiul este "inevitabil". "Faptele si informatiile sunt modelate in jurul politicii Casei Albe", a declarat atunci Dearlove.

Acuzatii aduse premierului britanic, cu doar cateva saptamani inaintea alegerilor generale, ar putea fi de natura sa redeschida un conflict intre BBC si Guvernul de la Londra, dupa alte dispute aprinse referitoare la presupusa sinucidere a lui David Kelly, fost inspector de armament in Cabinetul britanic. BBC citeaza un raport secret intocmit de Peter Ricketts, directorul Ministerului de Externe, catre Jack Straw, ministrul britanic de Externe, datat martie 2002. "Trebuie sa intreprindem mult mai multe eforturi pentru a verifica datele furnizate de SUA. Cu toate acestea, nici cele mai avansate cercetari nu pot demonstra vreun progres in presupusele programe interzise", se arata in document.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.