In Irak, principala formatiune politica a arabilor suniti, Frontul Acordului Irakian, a anuntat ca se retrage din guvern.

Grupul, care are sase ministri, considera ca administratia condusa de siiti nu si-a onorat o serie de promisiuni, intre care aceea de a lua masuri impotriva militiilor siite.

Anuntul facut miercuri de Frontul Acordului Irakian este urmare a unei decizii luate acum o saptamana.

Formatiunea arabilor suniti si-a suspendat atunci participarea in guvern, a prezentat o lista de nemultumiri si a cerut ca, in decurs de sapte zile, sa fie luate masuri.

Termenul limita a trecut si, spune reprezentantul Frontului Acordului Irakian, Rafei Issawi, schimbarile asteptate de suniti nu s-au petrecut.

”Frontul Acordului Irakian a promis poporului ca se va retrage din guvern daca nu vor fi onorate cererile pe care le-am formulat acum o saptamana. Este limpede ca guvernul este inflexibil si nu doreste sa puna in practica reforme care sa salveze Irakul," considera oficialul sunit.

Lista de cerereri intocmita de Frontul Acordului Irakian cuprindea desfiintarea militiilor siite, despre care liderii suniti spun ca ar fi vinovate de comiterea unor acte violente cu motivatie sectara - crime si atacuri asupra moscheilor sunite.

Premierul irakian, Nouri al-Maliki, a promis adesea ca va actiona impotriva militiilor siite, dar criticii sai spun ca nu a facut aproape nimic.

In parte, spun sunitii, o explicatie pentru lipsa de initiativa a presedintelui Maliki in aceasta chestiune ar putea fi faptul ca se bazeaza pe sustinerea unor formatiuni care ar controla militiile siite.

Era limpede ca aceasta chestiune nu putea fi rezolvata in decurs de o saptamana, astfel ca auto-suspendarea sunitilor din guvern a devenit automat permanenta.

Perspectivele politice

La inceputul acestui an, s-a retras din guvern blocul ministrilor siiti loiali clericului Moqtada al-Sadr.

Acum, dupa retragerea principalei formatiuni sunite, guvernul irakian pare tot mai putin o administratie de unitate nationala.

Din guvernul de la Bagdad fac acum parte unele partide religioase siite si reprezentati ai kurzilor.

E important insa de notat fapul ca reprezentantii arabilor suniti au ramas in continuare in parlament, iar vicepresedintele sunit Tareq al-Hashimi va ramane in post.

In aceste conditii, e posibila o revenire a Frontul Acordului Irakian, daca unele din cererile sunitilor isi vor gasi o rezolvare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.