Rusia isi deschide piata numai pentru producatorii din Transnistria

Desele intalniri pe care le-a avut in ultima vreme presedintele Vladimir Voronin cu omologul sau rus, Vladimir Putin, nu au adus rezultate concrete pentru producatorii de vinuri din Republica Moldova. Moscova a anuntat ca numai doua companii din Transnistria si alte trei detinute de oameni de afaceri rusi vor putea exporta vinuri in Rusia.

Serviciul sanitar al Rusiei a eliberat actele necesare pentru reluarea exportului de vinuri din Republica Moldova, insa numai pentru cinci companii producatoare. Doua dintre ele sunt din regiunea separatista Transnistria, iar celelalte trei apartin unor oameni de afaceri din Rusia. Decizia a fost luata la numai o luna dupa ce presedintele Putin l-a asigurat pe omologul sau de la Chisinau ca Rusia va pune capat impovaratorului embargo asupra vinului instituit in martie 2006.

Promisiunile liderului de la Kremlin nu l-au convins insa pe Ghennadi Oniscenko, seful serviciului sanitar din Rusia. Acesta a afirmat ca vinurile din Republica Moldova ar putea reveni pe piata rusa numai dupa ce vor fi verificate de serviciul sanitar de la Moscova.

La randul sau, Pavel sapkin, presedintele Asociatiei nationale a alcoolului din Rusia, a precizat ca produsele de la Chisinau vor trebui sa lase din pret pentru a-si relua locul in magazinele din Moscova. Pentru autoritatile de la Chisinau, reluarea exporturilor de vinuri in Rusia este foarte importanta, interdictia impusa de Moscova reprezentand o lovitura grea pentru economia Republicii Moldova.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.