Florez era un agent apreciat pentru infiltrarea in ETA si in politica peruana.

Fost agent al Centrului National de Informatii (CNI), serviciul spaniol de contrainformatii, Roberto Florez Garcia pastra in locuinta sa dovada tradarii si a trecerii sale de partea Moscovei, arata cotidianul spaniol „El Pais“. Florez a fost arestat la inceputul saptaminii trecute, pentru tradare si dezvaluire de secrete de aparare nationala in favoarea serviciilor ruse.

La perchezitiile efectuate la apartamentul si la biroul sau a fost gasita copia unei scrisori adresate serviciilor secrete ruse de catre agent, in noiembrie 2001. In scrisoare, Florez isi oferea serviciile contra unei prime plati de 200.000 de dolari. In timpul celor doi ani cit a durat colaborarea sa cu Moscova, se pare ca a primit mult mai multi bani. Agentul pastrase la locuinta sa chiar si copii ale notelor informative pe care le furnizase rusilor: numele a zeci de agenti spanioli, planuri ale unor operatiuni, date despre structura si functionarea serviciului. Se pare ca aceasta lipsa de precautie caracterizase intreaga cariera de agent a lui Florez.

Suspiciunile serviciului de contraspionaj spaniol au inceput inca din primavara anului 2005, cind un colaborator rus al CNI a disparut fara urma, in Rusia. Ulterior, s-a dovedit ca fusese arestat pentru coruptie. Nu era primul caz de acest fel: acelasi lucru se intimplase si cu alti colaboratori, in 2002 si in 2003, iar operatiunile incercate de spanioli pe teritoriul rus esuau din faze incipiente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.