Presedintele rus Vladmir Putin si omologul sau ucrainean Viktor Iuscenko s-au intilnit simbata pentru prima data, la Kiev, unde au tinut sa minimalizeze tensiunile politice provocate de victoria "revolutiei oranj". In cea de-a doua intilnire oficiala - Iuscenko a vizitat Moscova, in ianuarie, imediat dupa inaugurare -, cei doi au incercat sa arate ca tensiunile provocate de sustinerea Moscovei fata de contracandidatul lui Iuscenko pot fi depasite prin pragmatism. Putin a afirmat ca intre cele doua tari "pur si simplu nu exista" probleme si ca intilnirea a avut loc intr-o atmosfera "foarte prietenoasa". Iuscenko a tinut sa reafirme ca politica sa externa "nu este indreptata impotriva nimanui" si ca Ucraina "nu va considera niciodata optiunea europeana ca pe o alternativa la cooperarea cu Rusia", vecinul si partenerul "etern" al Kievului.

Desi au discutat si aspecte politice precum solutionarea vechii dispute frontaliere din Marea Azov, situatia flotei ruse la Marea Neagra (a carei baza se afla in Ucraina) sau viitorul Transnistriei, ambii lideri au pus accentul pe cooperarea economica.

Presedintele rus a sustinut ca Ucraina nu trebuie sa renunte la proiectatul Spatiu Economic Comun cu Rusia, Belarus si Kazahstan, pentru ca Iuscenko si premierul Iulia Timosenko sa-l asigure ca vor cu hotarire continuarea planului cvadripartit. Cei doi presedinti au convenit infiintarea "Comisiei Putin-Iuscenko", un instrument de cooperare interstatala care va asigura dialogul constant intre cele doua tari.