Un urias scandal de coruptie a zguduit Biserica Ortodoxa Greaca. Aproape zilnic, grecii afla lucruri incredibile despre cei pe care ii credeau aparatori ai virtutii. Itele afacerilor se intind pina la capul Bisericii, arhiepiscopul Christodoulos.

O vorba spune ca, in orice punct al Greciei te-ai afla, ai in raza vizuala cel putin doua biserici. Si asta nu numai pentru ca 97% dintre cetatenii Republicii Elene sint crestini ortodocsi. Pentru greci, aflati aproape 500 de ani sub dominatie otomana, Biserica este un simbol al identitatii nationale si al suveranitatii. In ultimele luni insa, acest simbol a inceput sa paleasca.

Doua sondaje publicate de presa elena arata ca majoritatea cetatenilor doresc separarea bisericii de stat. Mai mult, saptamina trecuta, cu ocazia inaugurarii, noul presedinte al statului, Karolos Papoulias, a rupt traditia refuzind sa sarute mina Arhiepiscopului Atenei si al Intregii Grecii, Christodoulos. Totul are legatura cu dezvaluirile care au aratat, asa cum scria comentatorul Nikos Dimou, ca Biserica Ortodoxa Greaca seamana foarte bine cu o companie multinationala imorala si lipsita de etica.

Preoti in inima coruptiei

Scandalul a izbucnit la inceputul lunii februarie a.c., cind mai multi membri ai clerului au fost acuzati ca au mituit sau ca au incercat sa mituiasca judecatori pentru a schimba decizia in procese care vizau traficanti de droguri. Pe masura ce informatiile privind preoti implicati in acte de coruptie se inmulteau, Christodoulos a promis o reforma a clerului precum si sustinerea unei legislatii care sa aduca mai multa transparenta in fiscalitatea Bisericii. In ciuda promisiunilor, dezvaluirile au continuat.

Cu citeva saptamini in urma, un apropiat al lui Christodoulos - Theoklitos, mitropolitul de Thessaliotis - a fost nevoit sa demisioneze din functie, in urma acuzatiilor, nedovedite, de homosexualitate si implicare in trafic de droguri. Zilele trecute, scrie "The Guardian’’, Sfintul Sinod a anuntat ca va initia o ancheta pentru a lamuri acuzatiile care planeaza asupra unui alt important reprezentant al Bisericii si apropiat al lui Christodoulos - Mitropolitul Pireului, Kalinikos, suspectat ca ar fi molestat un tinar corist. O alta lovitura a fost data de presa israeliana, care a scris vineri ca Biserica Ortodoxa Greaca ar fi vindut citeva proprietati din Ierusalim unor investitori evrei.

Christodoulos nu cedeaza

Incepind de la sfirsitul lunii februarie, in plin centrul unor scandaluri a aparut chiar seful Bisericii, Arhiepiscopul Christodoulos, caruia o parte dintre preoti au inceput deja sa ii ceara insistent demisia. Un judecator a declarat Curtii Supreme de la Atena ca arhiepiscopul are legaturi apropiate cu Iosakis, un preot arestat pentru furtul mai multor antichitati din manastiri si pentru mituirea unor judecatori si procurori.

Mai tirziu, presa a dezvaluit ca legaturile lui Christodoulos ar fi de fapt mult mai vaste. Potrivit ultimelor acuzatii, seful Bisericii l-a angajat pe Apostolos Vavilis - un cunoscut criminal grec - pentru a se asigura ca functia de mitropolit al Ierusalimului va fi cistigata de unul dintre favoritii sai. Fiind cel mai mare proprietar de terenuri din Orientul Mijlociu - parlamentul israelian si palatul prezidential sint construite pe pamintul patriarhatului ortodox -, arhiepiscopul ar fi vrut sa se asigure ca functia va fi cistigata de un apropiat al sau, spune presa elena care citeaza surse din Biserica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.