Prima vizita a reprezentantilor Ligii Arabe in Israel coincide cu oferta de pace a lui Olmert pentru palestinieni.
Doua planuri de pace pentru conflictul israeliano-palestinian sint discutate in aceasta perioada in Orientul Mijlociu, ambele cu sanse reale. Prima initiativa apartine Ligii Arabe, care si-a trimis pentru intiia oara reprezentantii in Israel, pe ministrii de externe ai Iordaniei si Egiptului, singurele state arabe care recunosc statul evreu, cu care au incheiat acorduri de pace.

Vizita ministrilor Ahmed Abul Gheit (egiptean) si Abdulelah Al-Khatib (iordanian) a fost caracterizata de ministerul israelian al afacerilor externe drept „istorica“. Cei doi spera sa obtina un raspuns pozitiv din partea autoritatilor israeliene la planul propus de Liga Araba inca din 2002 si relansat la summitul de la Riad din martie. Planul prevede recunoasterea completa a Israelului de catre tarile arabe, in schimbul retragerii acestuia in granitele de dinainte de 1967, si gasirea unei solutii comune pentru problema refugiatilor palestinieni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.