Responsabilii moldoveni si transnistreni s-au intalnit ieri, pentru doua zile, la Varna, pentru discutii referitoare la relansarea procesului de negocieri, au declarat surse din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) la Chisinau. Reuniunea de la Varna, care se deruleaza in perioada 8-9 noiembrie, are loc la initiativa sefului diplomatiei bulgare, Solomon Passi, presedintele in exercitiu al OSCE. La consultari iau parte oficiali din Republica Moldova si Transnistria, dar si reprezentanti ai Rusiei, Ucrainei si OSCE, care mediaza criza transnistreana.

"Reluarea dialogului intre cele doua parti reprezinta o etapa extrem de importanta in vederea incetarii actualelor tensiuni si pentru evitarea agravarii situatiei", a apreciat William Hill, seful Misiunii OSCE in Republica Moldova. Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a intrerupt negocierile cu Tiraspolul in august 2004, dupa ce autoritatile transnistrene au inchis patru scoli moldovenesti. Guvernul de la Chisinau a acuzat Rusia si Ucraina ca nu au luat nici o masura pentru a impiedica inchiderea scolilor si a cerut implicarea Uniunii Europene si Statelor Unite in procesul de negociere.

Mediatorii discutiilor au condamnat decizia autoritatilor transnistrene de a inchide aceste scoli. Dupa inregistrarea temporara a institutiilor de invatamant, Rusia, Ucraina, OSCE, precum si Statele Unite si Uniunea Europeana au cerut celor doua parti sa reia procesul de negociere in vederea solutionarii crizei transnistrene. Ultima vizita a unui inalt oficial european la Chisinau, adica cea a presedintelui Camerei Deputatilor din Italia, Pier Ferdinando Casini, dovedeste ca Europa sta cu ochii pe conflictul din Transnistria. Dupa ce a declarat ca Italia isi asuma rolul de avocat al Republicii Moldova in procesul de integrare europeana, Casini si-a exprimat "ingrijorarea fata de accentuarea tensiunilor dintre Chisinau si Tiraspol".

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.