Ieri a inceput la Bruxelles conferinta interguvernamentala pentru redactarea noului Tratat European, dupa acordul incheiat luna trecuta la summit-ului Uniunii Europene. Acest document, desi nu are forta unificatoare a unei Constitutii, asa cum s-a dorit initial, va permite o mai buna functionare a forului european.

De asemenea, conferinta inter-guvernamentala va marca iesirea Uniunii Europene din impasul creat de respingerea tratatului constitutional de Franta si Olanda, in 2005.

La prima sedinta, programata ieri la ora 13.15, ora Romaniei, vor participa cei 27 de ministri de Externe ai tarilor membre, impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Seful diplomatiei portugheze, Jose Amado, a carui tara detine presedintia Uniunii, le va distribui colegilor sai primul proiect de tratat, care numara aproximativ 200 de pagini.

Dupa ce va fi analizat de juristi, continutul acestuia va fi discutat de ministrii de externe in urmatoarele doua zile. Discutiile decisive vor avea loc insa luna viitoare. Reuniunea a inceput sub semnul ingrijorarilor legate de o eventuala iesire din front a Poloniei, care ar putea transforma totul intr-un fiasco. Luna trecuta, Consiliul Uniunii Europene, consacrat reluarii discutiilor pe tema Constitutiei europene, a fost la un pas de dezastru dupa ce premierul polonez, Iaroslaw Kaczinsky, s-a declarat nemultumit de continutul documentului.

Liderul de la Varsovia s-a opus din rasputeri introducerii inovatiilor constitutionale menite sa accelereze luarea deciziilor in Uniunea Europeana largita. Kaczynski considera ca noul text ar slabi pozitia Poloniei in structurile Uniunii. Doar dupa o noapte de discutii s-a ajuns la un compromis, pe 23 iunie, in urma interventiei mai multor lideri, intre care si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.