Un judecator spaniol a ordonat, ca politia sa confiste revista satirica ,,El Jueves“ (,,Joi“), care a publicat o caricatura cu printul mostenitor Felipe si sotia sa Leticia infatisati in timp ce fac dragoste, au anuntat o sursa din ministerul Justitiei.

Judecatorul Juan del Olmo, de la Audienta Nationala, a declarat ca numarul de miercuri al revistei ,,trebuie sa fie retras de la vanzare” . El a mai ordonat, totodata, ca editorii revistei sa-i dea numele caricaturistilor ,,care au adus injurii familiei regale“. Un purtator de cuvant al Audientei Nationale, care a cerut protectia anonimatului, a declarat ca, defaimarea sefului de stat este pasibila de o pedeapsa de doi ani de inchisoare. In caricatura de pe coperta revistei ,,El Jueves“ cu cuplul princiar mostenitor, se face referire la ajutorul de 2.500 de euro pentru maternitate, anuntat de guvern, cu urmatorul text : ,,Iti dai seama, daca ramai gravida? Aceasta ar fi cel mai asemanator lucru cu munca din toata viata mea“. Analizand desenul de pe coperta revistei, Del Olmo concluzioneaza: ,,este vorba de o caricatura care afecteaza onoarea si intimitatea persoanelor reprezentate, care nu este necesara si, totodata, este distorsionanta pentru informarea opiniei publice“.

Dupa decizia judecatorului, presa scrisa si audiovizuala din Spania a prezentat pe larg stirea, difuzand-o si pe pe internet.

Spania este o tara in care bancurile si glumele despre familia regala, foarte respectata de catre populatie, nu sunt un lucru obisnuit, existand o cutuma tacita in mass-media pentru a nu dauna imaginii regelui si familiei sale.

Decizia judecatorului Del Olmo prezinta toate masurile solicitate ,,urgent “ de Miguel Angel Carballio, procuror la Audienta Nationala, care, pe langa punerea sechestrului, a ordonat Corpului de Securitate de Stat sa retraga toate exemplarele de pe piata si sa ceara conducerii revistei sa-i identifice pe autorii caricaturii. In documentul intocmit de procuratura se arata ca ,,pe coperta nr. 573 a revistei ,,El Jueves“apar printii de Asturias caricaturizati, dar usor de recunoscut, intr-o situatie clar denigratoare si obiectiv infamanta“ .

Cenzura presei in Spania, utilizata in mod frecvent, in timpul lui Franco intre 1939-1975, apare, acum, ca un fapt iesit din comun. Ultima publicatie cenzurata a fost o alta revista satirica ,,El Cocodrilo“ (Crocodilul), in februarie 1986 .

,,Cenzurarea revistei noastre este un atac impotiva libertatii de exprimare“, a declarat pentru agentia “Europa Pres“, Albert Monteys Homer, director al revistei ”Jueves“.

Leticia Ortiz Rocasolano s-a casatorit cu printul mostenitor al Spaniei in anul 2004 si au doua fetite: Leonor si Sofia. Inainte de casatorie, printesa de Asturias a fost jurnalista.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.