Presedintele Statelor Unite, George Bush, a promulgat o serie de reguli noi privind retinerea si interogarea suspectilor de terorism.

Decizia urmeaza unor dezbateri intense pe marginea unor cazuri precum cel al bazei de detentie de la Guantanamo Bay, de unde au aparut acuzatii ca detinutii ar fi torturati.

Casa Alba a subliniat ca noile reguli emise de presedintele Bush interzic tratamentele crude, inumane si degradante.

Dar o purtatoare de cuvant a organizatiei Amnesty International, Jumana Musa, a declarat ca regulile sunt in continuare prea vagi.

“Salutam faptul ca noile ordine interzic explicit practici precum umilirea sexuala, actele sexuale sau denigrarea religiei. Dar nu sunt prevazute limpede lucruri de care s-a vorbit mult si care sunt parte a practicilor CIA, precum deprivarea de somn sau detentia in camere inghetate...Cred ca ar fi facut mult mai bine sa listeze cel putin unele dintre aceste practici de care au fost acuzati si sa le interzica explicit”, spune oficialul Amnesty International.

Problema si mai mare este ca administratia americana incearca sa determine ce practici sunt acceptabile in cadrul programului CIA, care in fond este un program secret de detentii si disparitii

Jumana Musa, Amnesty International

Ea a subliniat ca in continuare raman semne de intrebare cu privire la legitimitatea programului secret al CIA de detentie a suspectilor.

“Problema si mai mare este ca administratia americana incearca sa determine ce practici sunt acceptabile in cadrul programului CIA, care in fond este un program secret de detentii si disparitii. Se trece cu vederea ca insusi acest program e ilegal. stiu ca presedintele nu il considera ilegal dar toata lumea in rest il considera asa”, a conchis purtatoarea de cuvant a Amnesty International.

Casa Alba a refuzat sa spuna daca Agentia Centrala de Informatii are in prezent un program de detentie si interogare a suspectilor de terorism.

Oficialii americani au spus ca daca un asemenea program ar exista, atunci ar trebui sa respecte regulile CIA.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.