Ambasadorul SUA la Bagdad: „Cumparam timp cu pretul vietii soldatilor americani!"

Ryan Crocker, ambasadorul american in Irak, a dat socoteala privind situatia din Irak, intr-o teleconferinta la care au participat si membrii Comisiei Senatoriale pentru Relatii Externe.

Crocker a trebuit sa con­vinga membrii comisiei ca SUA inregistreaza progrese in Irak. El a marturisit ca, desi din punct de vedere politic, progresele Irakului sunt vizibile, sentimentul de teama este omniprezent: "Daca ar trebui sa folosesc un singur cuvant pentru a descrie atmosfera din Irak, acela ar fi teama".

Majoritatea senatorilor americani a sustinut, sap­tamana aceasta, propunerea de retragere a trupelor din Irak pana la sfarsitul lui aprilie. Republicanii au insistat ca propunerea sa treaca de Senat doar daca intruneste 60 de voturi. Exista insa si republicani care s-au detasat de strategia Administratiei Bush in Irak.

George Voinovich, senator republican din partea statului Ohio, l-a luat­ la intrebari pe Crocker, vrand sa stie cum reuseste ambasadorul sa convinga oficialii irakieni sa contribuie la ameliorarea situatiei. Replica lui Crocker a fost: "Cumparam timp cu pretul vietii soldatilor americani. Nu cred ca primul-ministru nu intelege acest lucru".

Crocker a avertizat ca progresul in Irak nu trebuie evaluat pe baza reperelor fixate de Casa Alba. Un prim raport inaintat Congresului de catre Administratia Bush a aratat ca doar opt dintre cele 18 obiective au fost atinse.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.