"Anii ce urmeaza vor fi o provocare atat pentru UE, cat si pentru SUA. Exista probleme de securitate care ameninta regiunea, cum ar fi terorismul international, traficul de arme, crima organizata sau potentialele dezastre naturale. SUA si UE trebuie insa sa depaseasca o alta problema, cea a competitiei strategice", a spus Bugajski, in cadrul conferintei „Provocari pentru Romania ca membru al UE si NATO in contextul geopolitic si economic al Marii Negre”

In opinia sefului CSIS, regiunea Marii Negre este importanta pentru securitatea energetica, deoarce se afla la intersectia intereselor de stat si a celor comerciale. "Este vorba, desigur, despre demersul de a aduce gaze si petrol din zona Caspica in Europa", a adaugat Bugajski.

Seful CSIS a precizat ca, din perspectiva economica, zona Marii Negre porneste cu un handicap din punct de vedere politic, deoarce sunt elemente de esenta care fac ca interesele si preocuparile actorilor din regiune sa nu fie focalizate asupra acestei zone. "Cu toate acestea, exista anumite constructii institutionale care ne arata ca problematica politica esentiala nu trebuie luata de la zero, ci mai degraba trebuie valorificate cooperarile si institutiile deja existente", a precizat analistul american, citat de NewsIn.

Janusz Bugajski este de parere ca va deveni o provocare si o competitie traseul cailor de distributie, pozitionarea pompelor si controlul infrastructurii, iar Romania poate juca un rol important in cadrul acestei retele de distributie din Asia Centrala catre Europa.