Sistemul militar al Rusiei de detectare a lansarii de rachete nucleare s-a deteriorat, antrenand riscul unui "razboi nuclear neprevazut", afirma fostul secretar american al apararii William Perry, citat de RIA Novosti, in pagina electronica.

"Pericolul unui razboi nuclear neprevazut este inca prezent. Rachetele ruse si americane raman gata de lansare in caz de alerta si pericolul evident al unei asemenea situatii este agravat de faptul ca sistemul de detectare rus s-a deteriorat de la sfarsitul Razboiului Rece", a declarat miercuri in Congres fostul oficial american, in prezent directorul unui proiect de aparare preventiva la Centrul pentru securitate si cooperare internationala al Universitatii Stanford.

Subliniind ca Statele Unite se confrunta cu un real pericol de atac terorist nuclear asupra unui oras american, fostul sef al Pentagonului a constatat ca la 20 de ani de la sfarsitul Razboiului Rece, lumea nu a scapat de amenintarea nucleara.

Perry a criticat administratia Bush care, potrivit lui, a facut din constructia sistemului ABM (AntiBalistic Missile) punctul cel mai important al luptei impotriva amenintarii nucleare, informeaza NewsIn.
"Elementul central al strategiei guvernului nostru privind prevenirea atacurilor nucleare este sistemul ABM desfasurat in Alaska", a adaugat el.

"Chiar daca acest sistem ar functiona conform caracteristicilor tehnice, tot nu ar avea nicio legatura cu terorismul nuclear, caci teroristii nu vor folosi niciodata rachete balistice pentru a-si transporta bombele, ei folosesc camioane sau vapoare", a explicat el.

"Este foarte clar ca nu putem lupta impotriva amenintarii terorismului nucleare cu sistemul de aparare antiracheta", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.