Rusia a respins propunerea NATO de a discuta in legatura cu decizia sa de a-si suspenda participarea la Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa (CFE), estimand ca acest lucru nu reprezinta interes, a declarat un responsabil al Ministerului rus al Apararii.

Rusia a respins propunerea NATO de a discuta in legatura cu decizia sa de a-si suspenda participarea la Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa (CFE), estimand ca acest lucru nu reprezinta interes, a declarat un responsabil al Ministerului rus al Apararii. “Nu vad interesul pentru o astfel de conferinta in conditiile in care pana acum pozitia NATO privind Tratatul CFE nu s-a schimbat”, a declarat seful departamentului Acorduri internationale din cadrul Ministerului Apararii, generalul Evgheni Bujinski.
Oficialul rus a propus insa ca toate partile implicate sa lucreze la un nou sau modificat pact privind limitarea fortelor militare in Europa, informeaza agentia rusa Interfax. Evgheni Bujinski a recomandat totodata ca Statele Unite si Rusia sa coopereze pentru a incheia un Tratat privind reducerea armelor strategice “mai simplu”, care sa-l inlocuiasca pe cel actual, care expira in decembrie 2009.

El a propus, de asemenea, tarilor interesate, utilizarea in comun a statiei radar aflate in constructie la Armavir, in sudul Rusiei, pentru monitorizarea Iranului.

NATO a dat publicitatii la 16 iulie o declaratie prin care propune organizarea unei conferinte extraordinare privind CFE si isi exprima speranta ca Rusia se va alatura “dialogului constructiv” al statelor participante la Tratat. Purtatorul de cuvant al NATO, James Appathurai, a afirmat ca o conferinta extraordinara a semnatarilor tratatului ar putea avea loc la Viena, nefiind stabilita o data precisa. El a adaugat ca suspendarea de catre Rusia a participarii sale la activitatea CFE va fi discutata la 18 iulie, in cadrul reuniunii Consiliului Aliantei la nivel de ambasadori, precum si la urmatoarea reuniune a Consiliului Rusia-NATO.

Comentand decizia presedintelui rus Vladimir Putin de a suspenda participarea Rusiei la CFE, generalul Bujinski a precizat, potrivit ITAR-TASS, ca timp de 150 de zile de la semnarea ordinului, deci pana la 13 decembrie a.c., “Rusia va continua sa-si indeplineasca obligatiile, dar apoi ne vom considera liberi de acestea”.

“Speram ca NATO, daca doreste sa mentina regimul de control asupra armelor conventionale in Europa, isi va modifica pozitia cu privire la revizuirea CFE adaptat si aducerea trupelor si armamentelor sale in concordanta cu noile conditii”, a mai spus generalul Bujinski.

La baza deciziei ruse de a-si suspenda participarea la tratatul fortelor conventionale din Europa au stat mai multe motive, printre care si redefinirea conceptului de 'stat de frontiera>>, concept mostenit din perioada Razboiului Rece. Rusia contesta dreptul statelor foste comuniste si al tarilor baltice de a desfasura trupe si armament NATO pe teritoriul sau, ori cere cel putin o renegociere a cotelor ce revin statelor semnatare ale CFE, solicitari pana in prezent respinse de NATO.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.