Dupa ce Petru cel Mare a strabatut Europa pentru a-si civiliza imperiul, Kremlinul ia cu asalt batranul continent

Altadata centru al reformei religioase initiate de Jean Calvin, Geneva este, in prezent, capitala mondiala a comertului cu produse petroliere rusesti. 75% din exporturile Moscovei din acest sector economic sunt dirijate de aici.

in zilele noastre, accesul la petrolul rusesc nu se poate face, indiferent cine ai fi, daca nu ai conexiunile potrivite. Astfel rezuma analistul economic Francois Banchet confuzia ce domneste in randul oamenilor de afaceri din Geneva referitor la avalansa companiilor petroliere ce au inceput sa puna stapanire pe austerul oras elvetian.

Concurenta este bulversata, mai ales ca in spa-tele acestor afaceri se afla afaceristi protejati de pre­sedintele rus, Vladimir Putin. Plecate aproape de la zero, companiile apropiate Kremlinului invartesc afaceri de miliarde de dolari, lasand celorlalti doar "resturi".

Este si cazul societatii off-shore Gunvor International Limited, inregistrata in Insulele Virgine Britanice. Sediul sau se intinde pe trei etaje, intr-o cladire din inima cartierului bancar al Genevei. in urma cu trei luni, compania a starnit o adevarata furtuna, "subtilizandu-i" firmei Addax o armata de brokeri, pe care i-a ademenit cu salarii anuale de pana la patru milioane de dolari, de cinci ori mai mult decat se obisnuieste.

"Toata lumea stie ca sunt oamenii Krem­linului si norocul lor se poate schimba intr-o clipa", explica Jean-Pierre Carles, directorul adjunct al Addax. Gunvor a inceput recrutarile de personal cu inalta calificare inca de anul trecut, cand a angajat patru specialisti ai companiei franceze Total.

Grupul Gunvor, din care fac parte o societate din Estonia, o companie de navigatie si o filiala la Moscova, se ocupa de o treime din exporturile rusesti de petrol, adica 60 milioane de tone pe an. Cifra de afaceri se ridica la 30 miliarde de dolari. Un specialist in domeniu remarca:

"Cei mai multi brokeri trebuie sa se lupte zi de zi pentru orice contract, in timp ce aceasta companie pare a fi legata de Moscova printr-un robinet pe care il poate porni oricand doreste".

Oamenii KGB-ului, implicati direct sau indirect

Nu este un secret pentru nimeni ca trecerea de care se bucura aceasta companie se datoreaza legaturilor speciale dintre Ghenadi Timcenko, fondatorul Gunvor, si Vladimir Putin. in varsta de 55 de ani, Timcenko este considerat unul dintre cei mai influenti oligarhi, fiind mai putin cunoscut intrucat evita orice contact cu mass-media. Ca si in alte cazuri, oameni ai KGB-ului sunt implicati, direct sau indirect.

Relatia dintre patronul Gunvor si actualul lider rus dateaza din perioada in care Putin conducea comitetul pentru relatii economice externe al primariei din Leningrad, actualul Sankt-Petersburg. Cei doi se intelegeau de minune si pe plan personal, frecventand acelasi club de judo.

In acea perioada, Timcenko era un om de afaceri marunt. Societatea sa, Kinex, cumpara gaze la preturi mici de la Surgutneftegaz si le revindea in strainatate prin intermediul a doua companii off-shore, una dintre ele fiind Gunvor. La un moment dat, afaceristul si-a mutat afacerile in Finlanda, dar a pastrat legatura cu Putin, care ii cerea mereu sfatul pe probleme de strategii energetice.

in 2001, Ghenadi Timcenko s-a mutat, impreuna cu familia, la Cologny, un cartier ultraelegant al Genevei, inregistrand o filiala a International Petroleum Products, o companie din Sankt-Petersburg. Pe atunci era un necunoscut.

Doi ani mai tarziu, la Geneva se instaleaza Gunvor, descrisa, pentru inceput, ca o societate marunta din zona serviciilor. Timcenko nu apare in registrele firmei, preferand un rol in umbra. Era perioada in care Vladimir Putin se afla in campanie electorala pentru cel de-al doilea mandat prezidential.

Ivan Ribkin, un candidat-marioneta sprijinit de dusmanul declarat al liderului rus, Boris Berezovski, a mentionat de mai multe ori numele lui Timcenko, pe care l-a numit "casierul negru al Kremlinului". Netulburata de nimeni, Gunvor si-a vazut linistita de treaba.

Afacerile sale au explodat, concomitent cu declinul Petroval, brokerul oficial al Iukos. Rezervele Iuganskneftegaz, o companie a Iukos, au fost castigate la licitatie de gigantul detinut de stat, Rosneft, dupa ce, mai intai, au ajuns, in mod misterios, la Baikal Finance Group, printre actionarii caruia se numara si Timcenko.

Partener al Gazprom Export, Gunvor comercializeaza titei preluat de la Gazpromneft. in orasul de pe malul lacului Leman, compania este cunoscuta drept un broker al tuturor gigantilor energetici rusi, motiv pentru care a primit apelativul "Kremlin Oil".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.