Presedintele american George W. Bush a anuntat convocarea unei conferinte de pace pentru Orientul Mijlociu pentru sfarsitul acestui an, la care sunt invitati Israelul, Autoritatea Nationala Palestiniana (ANP) si unii dintre vecinii lor arabi.

Conferinta va avea ca obiectiv relansarea procesului de pace in Orientul Mijlociu si va fi prezidata de secretarul de stat american Condoleezza Rice. Potrivit presedintelui Bush, la reuniune vor fi invitate doar guverne care sustin crearea unui stat palestinian.

Intr-o declaratie la Casa Alba, Bush a anuntat, de asemenea, acordarea a 190 milioane de dolari ca ajutor umanitar pentru Autoritatea Nationala Palestiniana. Presedintele american a facut apel totodata la convocarea unei conferinte a donatorilor, la care sa participe si state arabe precum Arabia Saudita, Egiptul si Iordania.

Initiativa presedintelui american survine in contextul aprobarii de catre cabinetul israelian a listei celor 250 de palestinieni ce urmeaza a fi eliberati in aceasta saptamana, ca un gest de sprijin pentru presedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Potrivit unui oficial din cabinetul premierului Ehud Olmert, lista, care a fost aprobata cu 7 voturi pentru si doua impotriva, va fi publicata in cursul zilei, dar oamenii urmeaza a fi pusi in libertate vineri.Gestul Israelului are drept scop sprijinirea miscarii Al Fatah a presedintelui palestinian moderat Mahmoud Abbas in conflictul cu gruparea islamista Hamas, care a preluat luna trecuta controlul in Fasia Gaza. De atunci, presedintele palestinian i-a demis pe membrii Hamas ai guvernului de uniune nationala si a format un cabinet de urgenta in Cisiordania.

Dintre persoanele ce urmeaza a fi eliberate, 85% fac parte din Al Fatah, iar 15% sunt membri ai unor grupari mai mici; niciuna nu este insa membra a Hamas, a precizat sursa mentionata. In inchisorile israeliene se afla circa 10.500 de detinuti palestinieni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.