Suma pe care presedintele Bush o solicitase ca suplimentare a bugetului de razboi pentru anul 2005 a fost "ciuntita" in ceea ce priveste ajutorul alocat aliatilor americanilor, in urma votului negativ din Camera Reprezentantilor. Acordarea a 400 milioane de dolari pentru aliatii care s-au dovedit fideli SUA in razboiul anti-terorist, a fost respinsa, cel putin pentru anul 2005.

Respingerea acestui ajutor pentru partenerii strategici ai Americii este paradoxala deoarece, in ansamblu, administratia Bush a obtinut cu 1,8 miliarde de dolari mai mult decat ceruse pentru suplimentarea bugetului de razboi. Suma suplimentara a fost atribuita trupelor aflate in Irak si Afganistan pentru transportoare blindate, mijloace de comunicare, arme noi si echipamente medicale. Parlamentarii republicani si democrati au fost deopotriva convinsi de plangerile repetate ale militarilor care vorbeau de o echipare precara, votand cu o majoritate covarsitoare aceasta suplimentare.

Membrii Camerei au respins insa orice cheltuieli pe care nu le considera urgente, intre care, pe langa cele "cu aliatii", se numara construirea unei noi ambasade a SUA la Bagdad, in valoare de 592 milioane de dolari. Insistentele Condoleezzei Rice, care a avertizat asupra pericolului la adresa prersonalului diplomatic si tehnic de la Bagdad, nu i-au impresionat pe membrii Camerei. Exista speranta ca, la presiunile lui Bush, Senatul sa aprobe cele 400 milioane pe care membrii Camerei Reprezentatilor le-au refuzat aliatilor SUA. Daca nici senatorii nu vor considera aceste sume urgente, ele vor fi luate totusi in considerare pentru bugetul pe 2006.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.