Oficialii de la Bruxelles simt ca trebuie sa-i sara in ajutor urgent lui Jacques Chirac, pentru a-l scoate dintr-o situatie "extrem de dificila", dupa ce acesta pare sa fie excedat de un curent eurosceptic din ce in ce mai puternic in Franta. Tensiunile dintre Bruxelles si Paris s-au accentuat in urma discutiei dintre presedintele francez si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, in care primul a respins propunerile CE de a deschide mai mult piata comunitara a serviciilor.

Cabinetul lui Chirac a informat presa despre discutie, iar ziarele au scris ca presedintele considera propunerile "total inacceptabile", oponentii Constitutiei europene profitind de ocazie sa arate ca UE devine prea liberala. La Paris, multi politicieni sint ingrijorati de "dumpingul social", adica de erodarea standardelor ridicate de protectie sociala din tarile membre mai bogate decit noii membri, care au costuri reduse.

In replica, Barroso i-a acuzat pe politicienii francezi ca stimuleaza euroscepticismul inainte de referendumul din mai pentru ratificarea tratatului si s-a declarat socat de tonul dezbaterii europene, "cu tot respectul pentru democratia franceza". Comisarul pentru Intreprinderi, GŁnther Verheugen, a declarat pentru ‘’Financial Times’’ ca atmosfera este "otravita in Franta si riscul real al unui NU la Paris ar putea ucide Constitutia. "Totul risca sa fie sechestrat de Franta: intii integrarea Turciei, apoi directiva privind serviciile, iar acum exportul de textile in China". Bruxelles-ul este obisnuit cu euroscepticismul Marii Britanii, dar nu in Germania si Franta, unde se instaleaza insa in ritm accelerat.

Ostili Constitutiei

In Franta a fost dat publicitatii vineri primul sondaj nefavorabil ratificarii Constitutiei europene. Acesta arata ca 51% dintre francezi se opun ratificarii tratatului, care urmeaza sa fie supus unui referendum in 29 mai. Sondajul a fost realizat dupa ce s-a constatat o crestere masiva, de la inceputul anului, a numarului celor care se opun ratificarii Constitutiei, pe fondul problemelor economice cu care se confrunta tara in ultimul timp, in special cresterea ratei somajului pina la 10%. Manifestatiile de protest s-au intensificat si ele si pare din ce in ce mai posibil ca mai multe categorii sociale nemultumite sa se mobilizeze si sa dea un vot de sanctiune impotriva guvernului.