In conditiile in care dosarul nuclear nord-coreean si-a epuizat resursele de tensionare a scenei politice mondiale, autoritatile de la Phenian acceptand, in schimbul unui important ajutor, sa inchida unul din principalele sale situri atomice, chestiunea iraniana revine in atentia generala.

Ieri, cotidianul "The Guardian" estimat ca SUA vor declansa un razboi in Iran pana la incheierea mandatului prezidential al lui George Bush. Echilibrul de forte de la Casa Alba privind politica americana fata de Iran inclina in favoarea demararii operatiunilor armate inainte ca actualul locatar al Casei Albe sa-si paraseasca postul, in 2008. "Bush nu vrea sa-si incheie mandatul atata timp cat situatia din Iran ramane in suspans", a declarat pentru publicatia citata o sursa bine informata de la Washington. Casa Alba sustine ca Iranul, a carui influenta in Orientul Mijlociu a crescut considerabil in ultimii sase ani, este ferm hotarat sa obtina tehnologia necesara producerii de arme nucleare.

Pana atunci insa, spun responsabilii americani, regimul de la Teheran se ocupa de inarmarea insurgentilor din Irak si Afganistan. Vicepresedintele Richard Cheney este un aprig sustinator al unei interventii militare impotriva Iranului. El este contrazis de secretarul de stat Condoleezza Rice si de seful Pentagonului, Robert Gates, care prefera o cale diplomatica. in 2006, presedintele Bush a acceptat abordarea diplomatica, sustinuta de Rice, dar si de Marea Britanie, Franta si Germania. Dar, la o ultima consfatuire pe probleme de securitate, convocata la Casa Alba luna trecuta, Cheney si-a exprimat frustrarea fata de lipsa de progrese in relatia cu Iranul, iar Bush l-a sustinut. "Balanta s-a inclinat. Exista motive de ingrijorare", a dezvaluit o sursa din cadrul administratiei americane.

Subsecretarul de stat Nick Burns declara in cursul intalnirii ca eforturile diplomatice probabil vor continua pana in ianuarie 2009. Reactia lui Bush si Cheney la aceasta afirmatie a fost una negativa. "Cheney are un capital politic limitat, dar daca va dori sa foloseasca tot acest capital in aceasta problema, probabil ar avea o influenta majora", explica Patrick Cronin, analist la Institutul International pentru Studii Strategice.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.