Washingtonul crede ca a gasit o solutie de „soft power“ ca sa pastreze linistea in Pakistan - fonduri de dezvoltare. SUA vor sa acorde un ajutor de 750 de milioane de dolari, special pentru zonele tribale, in urmatorii cinci ani, in cadrul unei campanii de cucerire a bunavointei localnicilor si de distragere a lor de la ideologia militanta.

Planul a trezit controverse inainte chiar sa fie aplicat. Voci de la Washington au atras atentia ca, in trecut, campanii similare nu au facut decit sa puna in buzunarul radicalilor islamisti bani pentru arme folosite apoi impotriva soldatilor americani sau a guvernelor sustinute de SUA, un fel de finantare a propriei distrugeri.

In zonele tribale este imposibil de urmarit traseul banilor. Nici macar guvernul de la Islamabad nu poate face asta, pentru ca in regiunile respective nu are nici o autoritate, iar aceste zone ale tarii fac parte doar cu numele din Pakistan, nu si din punct de vedere administrativ. Acolo puterea apartine sefilor de triburi care fac aliante „de supravietuire“ cu ce forte sint mai influente local, adica talibanii si al-Qaeda, la care se adauga ideologii din scolile wahabite si salafite.

Americanii au mai finantat programe de dezvoltare in Pakistan, fara ca efectele sa se simta. Au construit spitale la care nu vine nimeni, din cauza ca drumurile sint periculoase sau femeile din familii traditionaliste, de exemplu, nu sint lasate sa intre in contact cu nimic din ce e occidental.