Cel putin 11 militari pakistanezi au fost omorati de militanti islamisti in nord vestul tarii, al doilea atac de acest fel in doua zile.

Atacurile urmeaza asediului de o saptamana al Moscheei Rosii de la Islamabad, capitala tarii, in care si-au pierdut viata 102 persoane si care a starnit teama unor represalii din partea militantilor. Atacul de duminica s-a petrecut in regiunea Swat a provinciei de nord vest si a constat din explozii de bombe si foc de arme usoare. In ziua precedenta, 24 de militari au fost ucisi de un atentator sinucigas in provincia Waziristanul de Nord. Alti 40 de militari au fost raniti intr-un atac in apropierea orasului Matta, potrivit politiei. Autoritatile afirma ca zona este conoscuta ca un fief al militantilor pro-talibani. Un agent al serviciilor de informatii a declarat agentiei Reuters ca bilantul victimelor ar putea sa creasca.

Represalii islamiste

In atacul de sambata, un convoi al armatei a fost atacat langa satul Daznary, iar bilantul a fost de 24 de morti si 30 de raniti. Responsabilitatea atacurilor pare a apartine unor grupuri radicale islamiste, care vor sa razbune sangerosul asediu al Moscheei Rosii de la Islamabad, in care bilantul oficial este de 102 morti, dintre care 11 militari si un numar deocamdata necunoscut de extremisti si de ostateci ai lor.
Guvernul a trimis mii de trupe suplimentare in nord vest, ingrijorat de posibilitatea declansarii unui "razboi sfant" ca razbunare pentru asediu.

Se pare ca numerosi radicali islamisti care se baricadasera in Moscheea Rosie proveneau din regiunea de nor vest. Presedintele Pakistanului, Pervez Musharraf, a promis anihilirea extremistilor din "fiecare colt al tarii". Operatiunea militara impotriva radicalilor islamisti a provocat proteste pe intreg cuprinsul Pakistanului. La Pesahawar, la frontiera cu Afganistanul, la miting s-a afirmat ca e vorba de un "genocid", in care ar fi murit "sute de femei si copii nevinovati".

La Islamabad, sute de manifestanti au participat la un miting organizat de principala aliante de partide islamiste, Muttahida Majlis-e-Amal."Masacrul se va dovedi ultimul cui in cosciugul regimului dictatorial al lui Musharraf in Pakistan", a declarat viceliderul aliantei, Maulana Abdul Ghafoor Hydri."Acum vor fi Moschei Rosii pretutindeni in Pakistan", a avertizat el.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.