Fostul prim ministru Shimon Peres a fost depus juramantul in calitate presedinte al Israelului, pentru un mandat de sapte ani.

Shimon Peres, care implineste 84 de ani pe 2 august, devine cel mai in varsta presedinte din istoria de 59 de ani a statului Israel si primul fost prim ministru care preia aceasta functie cu caracter onorific.

Predecesorul sau, Moshe Katsav, a fost nevoit sa demisioneze la inceputul anului, recunoscand acuzatii de hartuire sexuala si abuz de putere.Shimon Peres, care este nascut in Polonia, a detinut aproape toate functiile importante in guvern, iar in 1994 a primit premiul Nobel pentru Pace, in semn de recunoastere a meritelor sale in negocierea acordului de pace cu palestinienii.

El este veteranul politicii israeliene, ales parlamentar fara interupere din 1959, fost premier de doua ori, desi nu a castigat nicio alegere.Noul sau rol de sef al statului este predominant onorific, dar multi israelieni spera ce el sa reintroduca demnitatea in viata politica.

Predecesorul lui Moshe Katsav, Ezer Weitzman, si-a terminat si el mandatul in dizgratie, ca urmare a dezvaluirii ca acceptase mii de dolari din partea unui milionar pe vremea cand era deputat.Actualul premier, Ehud Olmert, a rasuflat usurat odata cu preluarea functiei de catre Shimon Peres.

Investirea sa in functie inlatura orice posiblitate ca Peres sa devina un candidat de compromis pentru functia de prim ministru.Ehud Olmert ar putea fi serios amenintat de raportul unei comisii parlamentare de ancheta asupra responsabilitatilor sale in campania militara din Liban din iulie -august 2006.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.