Principala schimbare va fi prezenta, pentru prima data, a unor detasamente din celelalte 26 de tari din UE la traditionala defilare militara de pe Champs-Elysees, informeaza NewsIn.

Circa 5.000 de politisti si jandarmi vor fi mobilizati cu aceasta ocazie. Ei au primit "consemn de vigilenta sporita", in cadrul planului de securitate antiterorist Vigipirate. Fortele de ordine vor supraveghea mai ales garile pariziene, unde 1,5 milioane de persoane sunt asteptate la sfarsitul saptamanii, precum si aeroporturile Orly si Roissy-Charles-de-Gaulle.

Ministrul de interne, Michèle Alliot-Marie, le-a cerut serviciilor de securitate "vigilenta sporita" dupa recentele acte teroriste din Londra si Glasgow. Ea a spus atunci ca "Franta ramane o tinta potentiala a terorismului", chiar daca tara nu se confrunta in prezent cu "nicio amenintare deosebita".

Sarkozy a decis sa nu ofere un interviu televizat, contrar obiceiului stabilit de predecesorii sai in functie. O alta "rupere" de trecut ar fi suspendarea gratierilor colective, decizie care a provocat ingrijorare in conducerea penitenciarelor, din cauza riscului unor incidente.

Sarkozy a mai dorit sa inoveze si prin organizarea, in seara zilei de 14 iulie, a unei "mari sarbatori populare" langa Turnul Eiffel, punctul culminant fiind un concert gratuit al lui Michel Polnareff si al formatiei Tokio Hotel, urmat de obisnuitul foc de artificii.

Pentru marcarea caracterului european al festivitatilor, mai multi demnitari europeni au fost invitati la ceremonii, cum ar fi premierul portughez Jose Socrates, a carui tara asigura presedintia UE, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si Inaltul reprezentant al UE pentru Politica externa, Javier Solana.