Congresul a votat ieri impotriva amenintarii presedintelui Bush de a-si exercita dreptul de veto. Astfel, conform votului exprimat, peste 4 luni de zile retragerea va fi pusa in aplicare.

Urmatorul demers care trebuie infaptuit pentru a putea fi adoptata aceasta masura este realizarea unei legislatii comune a variantei Senatului cat si a Camerei Reprezentantilor si care sa fie acceptata si de catre presedintele Bush.

Democratii din Camera Reprezentantilor doresc sa convinga Senatul pentru a accepta o varianta similara cu cea realizata de catre ei.

Acest vot vine pe fondul unei noi incecari de a pune capat razboiului din Irak. Astfel, anul acesta, Camera Reprezentantilor a incercat nu mai putin de 3 ori de a se exprima in favoarea Retragerii trupelor. La prima incercare, presedintele Bush a uzat de dreptul de veto, iar pe a doua au respins-o cei din Senat, votand de doua ori mai mult impotriva retragerii trupelor.

Cererea Camerei Reprezentantilor nu ar insemna totusi, retragerea definitiva a trupelor americane. Astfel, cateva trupe vor ramane pe teritoriul Irakului pentru a instrui trupele soldatilor irakieni si pentru a lupta impotriva terorismului, alaturi de acestea.

„A sosit vremea ca presedintele Bush sa actioneze conform vointei poporului american si sa ia masurile necesare pentru protejarea acestei natiuni.”, a declarat democratul Harry Read, oficial al Senatului.
„Politica presedintelui a esuat, iar el trebuie sa recunoasca acest lucru. De acum ar trebui sa ne indreptam energiile pentru a colabora impreuna, Democrati si Republicani, in Congres, pentru a regandi strategia de extirpare a Al-Qaidei.

Conform raportului prezentat de catre presedintele Bush, pana acum s-au inregistrat progrese aproape imperceptibile cu privire la decizia intaririi trupelor in Irak, luata de catre el insusi, la inceputul anului acesta. Cu toate acestea, situatia securitatii nationale ramane „complexa si extrem de delicata”, conform raportului.

Acelasi raport mai arata ca Parlamentul irakian nu a reusit sa puna la punct legislatia pentru industria petroliera. De asemenea, raportul mai avertiza cu privire la actiunile teroriste pe care Al-Qaida le-ar putea pune in practica in decursul acestei veri.

„Raportul spune clar ca nici macar Casa Alba nu poate demonstra ca s-au inregistrat progrese notabile”, a comentat purtatorul de cuvant al Camerei Reprezentantilor, democratul Nancy Pelosi. Acesta a mai adaugat ca „ am asteptat deja prea multa vreme.”

De cealalta parte, Bush se opune vehement retragerii, considerand ca aceasta ar fi o adevarata tragedie.
Presedintele american a mai declarat ca retragerea se va face cand se vor intruni conditiile benefice, nu atunci cand sondajele vor arata ca trebuie.

Ambasadorul irakian in Statele Unite, Samir Sumaide, a declarat pentru BBC, ca SUA a realizat un plan neviabil pentru solutionarea problemelor din Irak.

„Guvernul irakian lucreaza in conditii extrem de dificile, care nu au fost create numai de ei insisi. A spune ca am pierdut si ca suntem sortiti sa fim invinsi este o strategie defensiva”, a mai spus Sumaide.
Cu toate acestea, Democratii vor avea nevoie de ajutorul Republicanilor pentru ca aceasta masura sa intre in vigoare. Votul final se va decide saptamana viitoare.