Au trecut zece luni de la ultima criza politica majora din Polonia. Atunci nu s-a ajuns la anticipate. Acum se pare ca da, alegerile urmand sa fie convocate undeva in intervalul septembrie - octombrie.

Ca si anul trecut, totul a inceput cu decizia premierului Jaroslaw Kaczynski, de a-l demite pe numarul doi al guvernului sau, Andrzej Lepper. "Prima luna de toamna va fi una a hotararilor strategice", spunea seful executivului de la Varsovia, la cateva ore dupa destituirea liderului partidului Autoapararea, partener de coalitie cu formatiunea premierului, Dreptate si Justitie. Debarcarea lui Lepper, implicat intr-o ancheta pentru presupuse fapte de coruptie, priveaza, practic, guvernul polonez de majoritatea stransa de care el dispune in parlament. Pe acest fundal, Alianta stangii democratice (SLD) a cerut imediat dizolvarea legislativului si desfasurarea de alegeri anticipate in august, luna cand cei mai multi dintre polonezi sunt plecati in vacanta. "Nu are sens, aceste propuneri nu sunt decat pura propaganda", a venit replica lui Kaczynski.

Declarandu-se pregatit pentru o astfel de confruntare electorala, premierul spera ca deputatii Autoapararii vor continua, totusi, sa-i sustina cabinetul, desi Lepper a decis sa se retraga din majoritate. Potrivit unui ultim sondaj de opinie, niciuna din formatiunile politice participante la exercitiul puterii nu vor reusi sa intruneasca numarul necesar de voturi pentru a forma majoritati de sine statatoare. Prin urmare, nota BBC, partidele vor trebui din nou sa negocieze si sa ajunga la o solutie de compromis privind formarea unei coalitii. Dincolo de acuzatiile de coruptie care planeaza asupra ministrului demis, actuala criza politica din Polonia survine pe fondul disensiunilor legate de planurile americanilor de amplasare a elementelor scutului lor de aparare antiracheta pe teritoriul acestui stat est-european. Subiect care a reusit sa dezbine atat societatea poloneza, facand tot mai intense discutiile vizand oportunitatea organizarii unui referendum pe aceasta tema.

"Politica poloneza este, in prezent, orientata spre colaborarea cu Pentagonul. Serviciile speciale coopereaza deja strans cu CIA. In plus, Varsovia este interesata de anularea vizelor pentru polonezii care vor sa calatoreasca in SUA. Dar desfasurarea scutului american de antiracheta sperie pe oameni", explica analistul Marchin Piotrowski. "Putin sunt cei care cred ca, in caz de ceva, SUA va sari in apararea noastra. De aceea, ultimul cuvant in aceasta chestiune trebuie sa revina Seimului, dar si mai buna ar fi o consultare populara, pentru ca polonezilor nu le place sa primeasca indicatii de la altii si vor sa decida singuri ce si cum", adauga el.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.