Imagini provenite de la un satelit arata ca Iranul construieste un tunel intr-un munte din apropierea centralei nucleare din Natanz, putand fi vorba despre o incercare de a proteja activitatile de imbogatire a uraniului de eventuale atacuri aeriene, relateaza Reuters.

Fotografiile facute la 11 iunie au fost obtinute de la DigitalGlobe, un satelit comercial, Institute for Science and International Science, al carui presedinte este David Albright, un fizician si fost inspector ONU pentru armament in Irak. "Activitatile au loc in apropierea zonei muntuoase de langa centrala din Nantaz, ceea ce arata ca locul este afiliat centralei Nantaz", au declarat Albright si colegul sau Paul Brannen, intr-un studiu.

Complexul Nantaz este o parte importanta a instalatiilor nucleare ambitioase ale Iranului, unde Teheranul imbogateste uraniu in pofida Consiliului de Securitate al ONU si sanctiunilor acestuia. Imbogatirea uraniului este un element-cheie pentru producerea de combustibil pentru armele nucleare, Iranul fiind suspectat de marile puteri ca ar putea dezvolta arme nucleare sub pretextul unui program nuclear civil.

Cercetatorii au declarat ca proiectul este nou si nu este evident in imaginile din luna ianuarie surprinse de DigitalGlobe. Intrarile in tunel nu sunt vizibile in fotografiile prin satelit, dar doua drumuri in constructie pot fi vazute urcand pe munte, iar unul pare ca intra intr-un tunel.

Cercetatorii au spus ca Iranul a mai construit un tunel in apropiere de complexul Esfahan, pentru a proteja o serie de echipamente, materiale nucleare si uraniul. "Probabil ca Iranul construieste o instalatie similara in apropiere de Nantaz, temandu-se ca salile subterane ale centralei din Nantaz sunt prea vulnerabile in fata unei atac militar", au declarat ei. "Un tunel intr-un munte ar putea oferi o protectie excelenta in fata unui atac aerian", au adaugat expertii.

Desi acesta este scenariul cel mai probabil, cercetatorii au spus ca muntele ar putea reprezenta o protectie directa pentru centrala Nantaz, probabil cu ajutorul apararii antiaeriene si altor tipuri de arme.
Oficiali americani declara ca doresc o solutie diplomatica in dosarul nuclear iranian, dar presedintele George W. Bush a repetat ca toate optiunile, inclusiv cea militara, sunt luate in considerare.

Alti experti in domeniul nuclear au minimalizat importanta constructiei. "Este o problema pe care AIEA doreste sa o clarifice, dar nu inseamna ca este legata de domeniul nuclear doar pentru ca este in apropiere de Nantaz", a declarat un diplomat din cadrul Agentiei pentru Energie Atomica. Intrebat daca aparenta constructie a tunelului va fi pe agenda AIEA in timpul vizitei in Iran de la sfarsitul aceste saptamani, diplomatul a declarat: "Nu este principalul obiectiv, dar este un subiect ce ar putea fi abordat".

Un oficial de rang inalt din ONU care cunoaste operatiunile AIEA din Iran a declarat: "Lucrarile de excavare au loc de ceva timp".

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a refuzat sa comenteze informatiile cu privire la acest tunel, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.