Presedintele Bush a ales, lumea trebuie sa se conformeze

Decizia presedintelui Bush de a-l nominaliza pe Paul Wolfowitz, actualul ministru adjunct al apararii, pentru postul de presedinte al Bancii Mondiale a starnit un val de controverse atat in SUA, dar, mai ales, pe batranul continent. Wolfowitz, in varsta de 61 de ani, este considerat liderul curentului neo-conservator din administratia republicana, precum si arhitectul-sef al razboiului din Irak si al strategiei de democratizare a Orientului Mijlociu. El si-a consacrat cariera "cauzei libertatii si poseda o profunda intelegere a problemelor legate de dezvoltare, precum si a reformelor economice si politice", a explicat presedintele Bush intr-un comunicat in care-si anunta oficial optiunea.

Presedintele a mai adaugat ca numarul doi din Pentagon este "un lider desavarsit si un diplomat cu o mare experienta, care va conduce eficient Banca Mondiala intr-o perioada critica pentru istoria noastra, precum si pentru Banca Mondiala si pentru tarile in curs de dezvoltare pe care le sprijina". Presedintele Bush a pus mana pe telefon si i-a informat direct pe omologii sai europeni, insa gestul sau nu a fost suficient pentru a imprastia scepticismul europenilor. "Este o alegere devastatoare. Cu Wolfowitz in fruntea Bancii Mondiale riscam ca ideologia militara, a opresiunii si hegemoniei sa prinda elan in economia mondiala. Deja multe regiuni din lume sunt constranse sa danseze pe un singur ritm, cel al Wall Street, iar cu Wolfowitz, aceasta tendinta se va accentua," a avertizat Michael Muller, un deputat al partidului lui Gerhard Schroeder. Europenii isi amintesc foarte bine de un alt american, Robert McNamara, care a ajuns din Pentagon la sefia Bancii Mondiale si care si-a impus prin forta viziunea sa despre rolul SUA in lume.

La randul lor, francezii au primit cu rezerva anuntul facut de presedintele american: "Este o propunere. O vom examina tinand cont de personalitatea celui pe care l-ati numit si eventual de alti candidati", a declarat seful diplomatiei franceze, Michael Branier. Numirea lui Wolfowitz este criticata si de unii americani care considera ca politica de reconstructie a Irakului propusa de ministrul adjunct al apararii este un esec. Wolfowitz este intruchiparea americanilor care forteaza alte societati sa adopte valorile americane fie ca vor, fie ca nu vor," a subliniat un profesor de economie de la New York University. In mod traditional, americanii sunt cei care il aleg pe presedintele Bancii Mondiale, iar europenii il desemneaza pe cel al Fondului Monetar International.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.