Televiziunea britanica BBC a anuntat eliberarea corespondentului sau in Gaza, Alan Johnston. Acesta fusese retinut in urma cu aproape 4 luni in urma de o grupare islamista, care a inaintat mai multe revendicari in schimbul vietii sale.

Potrivit unui oficial implicat in negocieri, jurnalistul a fost eliberat in mod neconditionat, dupa ce un inalt cleric musulman din Gaza a emis un edict cerand ca Alan Johston sa fie pus in libertate.

Johnston, unul dintre putinii jurnalisti straini care se stabilise pe termen lung in Gaza, a fost capturat pe 12 martie, de gruparea islamista Armata Islamului.

Aceasta a solicitat, printre altele, eliberarea clericului radical Abu Qatada, aflat in inchisoare in Marea Britanie. Johnston a fost fortat sa poarte, in fata unei camere video, ceea ce parea o centura cu explozibil, la fel ca centurile atacatorilor sinucigasi.

Presiune

Capturarea sa a fost condamnata in teritoriile autonome palestiniene si in plan international. Aproape in fiecare saptamana, jurnalistii palestinieni au protestat in strada, cerand eliberarea lui Alan Johnston. La un moment dat ei au intrat chiar in greva, solicitand guvernului local sa faca mai multe pentru rezolvarea situatiei.

Reprezentantii presei din intreaga lume au participat la actiuni la Londra, Djakarta, Bruxelles, menite sa intensifice presiunile pentru scoaterea din captivitate a corespondentului BBC. Circa doua sute de mii de oameni au semnat o petitie online.

Guvernul britanic, Uniunea Europeana si Natiunile Unite au cerut punerea in libertate a lui Alan Johnston, imediata si neconditionata.

In timpul captivitatii sale, Fasia Gaza a fost luata sub control de miscarea radicala Hamas, care a facut presiuni pentru eliberarea jurnalistului.

In ultimele zile, militantii Hamas au inconjurat cartierul unde erau cantonati militantii Armatei Islamului iar purtatorul de cuvant al gruparii a fost chiar retinut.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.