Studiile efectuate in ultima perioada de institutele de cercetare din Romania arata ca dupa saparea Canalului Bastroe a crescut semnificativ volumul de apa si de sedimente pe Bratul Chilia, iar acesta nu se mai imparte proportional pe garlele si canalele naturale din delta maritima ucraineana.

Expertii spun ca dupa realizarea Canalului Bastroe (adanc de 7,2 metri si cu o latime de aproximativ 100 metri) s-au dublat depunerile de sedimente pe fosta limba de nisip cunoscuta sub numele Ptasina. Specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea apreciaza, intr-un studiu realizat recent, ca limba de nisip Ptasina a devenit o veritabila insula pe care s-au depus, in ultimii doi ani, aluviuni care insumeaza peste doua milioane de metri cubi.

Din cauza afluxului masiv de aluviuni drenate de pe Canalul Bastroe, respectiva insula se extinde rapid spre sud, spre Golful Musura si spre Bara Sulina - care se afla pe teritoriul Romaniei. Malul sudic al insulei tinde sa atinga digul de nord al Canalului Sulina, iar granita romano-ucraineana, care este pe firul apei Bratului Chilia ce se varsa in Golful Musura, se apropie tot mai mult de acest dig, cucerind astfel teritoriul romanesc.

Scandalul privind realizarea Canalului Bastroe se amplifica din cauza refuzului ucrainenilor de a participa la o dezbatere publica planificata sa aiba loc pe 4 iulie la Tulcea. Dezbaterea a fost convenita de delegatiile Romaniei si Ucrainei, care au participat, in 23 iunie, la o sedinta a Comisiei de ancheta a Conventiei ESPO care a avut loc la Geneva.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.