Americanii sunt ingrijorati ca Marea Neagra ar putea fi o ruta pentru arme de distrugere in masa, teroristi, droguri si cauta acces in regiune in scopul contracararii acestor amenintari.

Dar Turcia si Rusia si-au unit fortele pentru a bloca ambitiile americane de sporire a influentei in zona. Or, ceea ce s-a intamplat in cursul summitului Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN), saptamana trecuta, la Istanbul, e o dovada ca SUA incearca modalitati de penetrare a regiunii, arata cotidianul Turkish Daily News in articolul "Razboaie de hegemonie la Marea Neagra", sub semnatura lui Barcin Yinanc.

Potrivit acestui prim si cel mai mare ziar turcesc de limba engleza, rolul calului troian a fost asumat de Romania, care a propus un mecanism alternativ, Forumul Marii Negre. Insa, dupa nopti de negocieri, cand au vazut ca 11 tari membre erau unite impotriva lor, romanii au renuntat, rolul principal in aceasta intimidare avandu-l Rusia si Turcia. Dar in ce masura e in interesul Turciei sa lase Rusia sa dicteze la Marea Neagra? - se intreaba critic Turkish Daily News, subliniind: cu fiecare pas facut, Rusia ameninta obiectivul Turciei de a deveni punct de tranzit major pentru furnizarile de energie. Concluzia: Turcia ar trebui sa isi revizuiasca politica.

E ironic faptul ca Turcia si-a unit fortele cu Rusia pentru a bloca ambitiile americane de sporire a influentei SUA in regiunea Marii Negre. Dar alaturarea de Rusia care vrea sa-si sustina influenta traditionala in curtea sa va consolida politica acesteia de a contesta scopul Turciei de a deveni centru energetic


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.