Presedintele Franois Mitterrand ar fi permis genocidul din 1994 pentru a nu reduce influenta Frantei in Africa.

Presa franceza a publicat o serie de telegrame diplomatice recent declasificate care releva ca Franta a sustinut regimul rwandez vinovat pentru masacrarea populatiei tutsi, in 1994, in ciuda informatiilor oficiale care avertizau despre organizarea genocidului, soldat cu aproape un milion de victime. Presedintele Mitterrand si liderii militari de la Paris se temeau de o crestere a influentei anglo-saxone in estul Africii, motiv pentru care ar fi fost necesara sprijinirea regimului rwandez favorabil Frantei, inchizind ochii la crimele comise de acesta.

Documentele sint folosite in procesul de complicitate la genocid si la crime impotriva umanitatii intentat armatei franceze de sase supravietuitori ai genocidului. Pe baza noilor informatii urmeaza sa fie interogati fostul premier Alain Juppe si secretarul general al presedintiei, Hubert Vedrine.

Incepind din anii '80, Franta a furnizat consultanta militara regimului francofon al Rwandei, condus de presedintele Juvenal Habyarimana, etnic hutu. In 1990, intre etniile hutu si tutsi, reprezentata de Frontul Patriotic Rwandez (FPR), a izbucnit un conflict interetnic. Paul Kagame, liderul FPR, a beneficiat de pregatire militara asigurata de SUA si de sprijinul Ugandei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.