Peste 50 de presedinti din tari africane - intruniti in capitala Ghanei, Accra, vor dezbate luni ideea crearii unei noi entitati supranationale - Statele Unite ale Africii.

Liderul libian Muammar Gaddafi cere sa se actioneze acum in acest sens, dar alti lideri africani doresc o abordare treptata.

Intr-un discurs la Accra, presedintele republicii Zimbabwe Robert Mugabe a declarat ca tarile africane ar trebui sa se ajute reciproc, in loc sa se bazeze pe ajutorul international.

"Daca nu ne organizam sa ne punem resursele laolalta, si avem multe resurse, nu vom prospera niciodata din orice ajutoare din afara", a afirmat presedintele Mugabe, care este aspru criticat dec occident pentru politica sa in Zimbabwe.

Seful agentiei ONU pentru refugiati, Antonio Guterre adeclarat BBC-ului ca integrarea politica, economica si sociala este cel mai bun mod atat de a promova dezvoltarea cat si pentru prevenirea conflictelor.

Pe de alta parte, un purtator de cuvant al agentiei de ajutorare actiunea globala contra saraciei, Christopher Zoungrana, a declarat BBC-ului ca noua Uniune ar implica o reducere a puterii liderilor nationali si diferitii sefi de stat africani nu vor acest lucru.

"Exista o lipsa de vointa politica si cred ca ar trebui sa schimbam mentalitatea sefilor nostri de stat care isi privesc tarile ca pe niste regate", spune Christopher Zoungrana.

"Daca ar incepe sa aplice acordurile privind comunitatile economice regionale ar pierde din propria putere si ei nu vor asta."

"Asa ca vor accepta lucrurile doar pe hartie, dar in practica nu vor face mai nimic", crede purtator de cuvant al agentiei de ajutorare actiunea globala contra saraciei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.