Nivelul de alerta la amenintare terorista a fost ridicat la nivel 'critic', maximul sau in Marea Britanie, ceea ce inseamna 'iminenta' producerii unui atentat, a anuntat sambata seara ministrul de interne Jacqui Smith.

Un jeep in flacari a intrat sambata in principalul terminal al aeroportului din Glasgow. Masina a intrat in viteza spargand usa de sticla a terminalului si apoi a explodat in flacari. Un martor ocular spune ca unul din ocupantii jeep-ului si-a dat singur foc si a fugit catre multimea din sala de asteptare, dar a fost imobilizat de un pasager si, ulterior, de politie. Acesta a fost arestat impreuna cu celalat pasager al masinii si a fost dus la spital in stare critica. Willie Rae, seful politiei din Strathclyde a indicat, printre altele, ca barbatul purta un 'dispozitiv suspect pe corpul sau', ce a fost descoperit in timp ce el era tratat la Royal Alexandra Hospital din Paisley, in apropierea aeroportului. Dispozitivul, care a fost indepartat si 'plasat in siguranta', este in curs de examinare. Ca masura de precautie, spitalul a fost 'evacuat partial', a precizat el.

Aceasta se intampla dupa ce doua masini-capcana au fost neutralizate vineri in centrul Londrei. Decizia de a ridica alerta terorista la cel mai inalt nivel al sau in Marea Britanie a fost anuntata la sfarsitul celei de-a treia reuniuni in 36 de ore a comitetului de criza antiterorista �Cobra� prezidat de primul ministru Gordon Brown. Securitatea a fost intarita in numeroase aeroporturi britanice dupa acest incident.
Politia din Glasgow a efectuat ieri dimineata mai multe perchezitii in zona de sud-vest a orasului, in urma caruia doua persoane au fost arestate. Aproape 2.500 de persoane au ramas blocate sambata seara pe aeroportul din Glasgow, cel mai mare din Scotia, cu 8,8 milioane de pasageri pe an. Ieri, si-a reluat partial activitatea. Si aeroportul John Lennon din Liverpool, inchis sambata seara, a fost redeschis ieri.

Recentele tentative de atentat din Marea Britanie demonstreaza ca reteaua Al-Qaida a importat tactici teroriste ale militantilor irakieni si indonezieni, a afirmat Sir John Stevens, fost sef al Scotland Yard si consilier al noului prim-ministru Gordon Brown. 'Atacurile cu bomba din acest week-end semnaleaza o escaladare majora in razboiul pe care il duc impotriva noastra militantii islamisti', a afirmat Stevens. Desi probele sunt dificil de procurat, exista suspiciuni in crestere privind faptul ca agenti Al-Qaida, nascuti poate chiar in Marea Britanie, au revenit din Irak si din taberele de antrenament din Afghanistan pentru a indruma grupari locale, a mai mentionat John Stevens. Un mesaj publicat pe un site utilizat uneori de al-Qaida vorbea despre un atac la Londra, cu cateva ore inainte ca politia sa dejoace primul atentat cu masina-capcana in capitala britanica, informeaza CBS News. Mesajul de 300 de cuvinte postat pe forumul de discutii Al-Hesbah avertiza: 'Londra va fi atacata'. Nu se stie daca exista vreo legatura cu atentatele, dar in urma cu numai doua saptamani, anuntul ca regina il va face cavaler pe Salman Rushdie, autorul 'Versetelor Satanice', a starnit vii controverse in lumea islamica. Ministrul pakistanez Ijaz-ul-Haq, insarcinat cu relatiile religioase, a sugerat ca acest fapt este o justificare a unor atacuri cu bomba. 'Occidentul se tot intreaba care este cauza atacurilor teroriste. Astfel de actiuni [acordarea titlului de cavaler lui Rushdie sunt radacina lor', a declarat el. 'Daca cineva comite un atac sinucigas cu bomba pentru a proteja onoarea profetului Mohamed, actul lui este justificat'. Primarul Londrei, Ken Livingstone, a reiterat ca se face fata unei 'amenintari reale' si a chemat cetatenii sa fie vigilenti. Sute de politisti au patrulat pe strazi pentru a asigura securitatea. Se pare ca aceasta i-a linistit pe londonezi. Nu numai ca viata in marele oras a revenit la normal, dar zeci de mii de participanti la festivalul Gay Pride au marsaluit prin centrul Londrei, acompaniati de politisti. Amatorii de tenis nu au lipsit la turneul de la Wimblendon aflat in plina desfasurare si spectatorii s-au simtit in siguranta la concertul in cinstea printesei Diana, de pe Wembley.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.