Presedintele francez, Jacques Chirac, a luat, vineri, o decizie cruciala, care peste ani s-ar putea dovedi momentul de inceput al disolutiei europene.

Chirac a ignorat apelul premierului britanic Tony Blair, care le-a cerut liderilor europeni sa accepte realitatea realegerii lui George W. Bush si sa incerce sa mearga mai departe. In schimb, el a refuzat sa il intalneasca pe premierul irakian, Iyad Allawi, si a avut o reuniune privata cu cancelarul german Gerhard Schršder si cu premierul spaniol Jose Luis Zapatero, unde cei trei au pus bazele axei Paris-Berlin-Madrid, care va incerca sa preia controlul asupra politicii externe a UE si sa il tina pe Blair departe de deciziile europene. Acest lucru demonstreaza ca cei trei au ales calea confruntarii cu Statele Unite, o politica ce nu numai ca poarta samburele unui dezastru international, dar s-ar putea sa reprezinte o condamnare a Europei.

Chirac si ministrul sau de externe, Michel Barnier, au vorbit despre necesitatea ca UE sa devina o supraputere, care sa fie o contrapondere la Statele Unite. Or, atat timp cat din Uniunea Europeana vor face parte Marea Britanie si Polonia acest lucru este putin probabil sa se intample. In plus, UE risca sa ajunga in pragul colapsului in conditiile in care se prefigureaza o criza de proportii rezultata in urma respingerii Constitutiei de cel putin una dintre tarile membre, iar incercarea axei antiamericane (numai cuvantul este suficient sa dea fiori) de a adanci fractura transatlantica nu face decat sa agraveze acest pericol.

Alegerile din Statele Unite demonstreaza pentru unii ca intre America si Europa au aparut diviziuni majore nu numai in ceea ce priveste politica externa, ci si valorile fundamentale. Adversarii lui Bush din SUA si din Europa au incercat sa il descrie pe acesta drept un fundamentalist de dreapta care s-a angajat in propriul "jihad" in Irak si ameninta valorile iluministe pe care a fost fondata America. Nimic mai fals. Cine crede ca in urmatorii patru ani "politia religioasa" americana ii va vana pe homosexuali, va aresta femeile in clinicile pentru avorturi se insala grav. Alegandu-l pe Bush, americanii au incercat sa puna o limita agresivitatii agendei de stanga, numita "corectitudine politica".

Dupa cum sublinia unul dintre adversarii legitimarii casatoriilor gay, una dintre consecintele legitimarii acestora ar fi ca elevii americani nu vor mai invata despre "mame" si "tati", deveniti termeni ofensatori, ci despre "parinti" generici. Aici nu este vorba de intoleranta fata de minoritati, ci de a trage o linie. Europa a demonstrat prin cazul Buttiglione ca nu este dispusa sa accepte aceasta limita. Construita pe idealul socialist al relativismului moral, Europa pare ca nu mai stie care ii este locul in lume si ce valori apara. In acest context, democratia si libertatea par a fi in pericol pe batranul continent si salvarea ar veni tot din lumea noua.