Liderul separatist Igor Smirnov a declarat, luni, ca sustine reluarea negocierilor cu Chisinaul, in vederea solutionarii conflictului din Transnistria, a anuntat Itar-Tass. "Reluarea negocierilor este necesara pentru a normaliza relatiile cu Republica Moldova", a afirmat liderul de la Tiraspol. El a denuntat insa incercarile Basarabiei, de a exclude Rusia de la masa tratativelor.

La randul sau, presedintele moldovean Vladimir Voronin a precizat ca "ultimele evolutii politice survenite in regiunea Marii Negre ofera Republicii Moldova o noua sansa de a-si restabili in mod pasnic integritatea teritoriala". Voronin a solicitat marti schimbarea formatului de negocieri si a cerut Romaniei, Uniunii Europene, Ucrainei si Statelor Unite, sa se implice in procesul de mediere a tratativelor.

"Moldova cheama Uniunea Europeana, SUA, Ucraina si Romania sa semneze Declaratia de Stabilitate si Securitate a Republicii si sa se implice in negocieri", a spus Voronin.

Declaratia de Securitate este un act care prevede ca formatul tratativelor pe tema Transnistriei sa se schimbe radical, iar negocierile sa fie reluate cu alti parteneri. Tratativele dintre Moldova si Transnistria au fost intrerupte vara trecuta, dupa ce autoritatile de la Tiraspol au decis inchiderea mai multor scoli cu predare in limba romana.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.