Turcia acuza Romania, Bulgaria si Rusia ca polueaza Marea Neagra prin aruncarea deseurilor medicale, industriale si casnice pe tarmuri, relateaza cotidianul Today's Zaman in editia de astazi.

Cele trei arunca deseurile pe malurile Marii Negre, dar afirmatia este valabila si in cazul oraselor turce de pe litoralul Marii Negre, Zonguldak si Giresun, in timp ce deseurile din Ordu, Trabzon si Akcaabat sunt aruncate langa raurile Melet, Değirmendere si Soğutlu. Deseurile din Sinop sunt aruncate in padure.
Poluarea este atat de intensa de-a lungul tarmurilor incat portiuni din tarm nu mai pot fi folosite, asa cum se intampla la Samsun. In pofida eforturilor municipalitatii din Çınarlık de a pastra plaja curata, situatia nu se schimba. Mesajele catre autoritatile locale de mediu nu au dat rezultate.

Primarul din Çınarlık, Nihat Soguk, a spus ca problema poate fi rezolvata daca se actioneaza in colaborare cu alte orase din zona de coasta. Directorul departamentului pentru mediu si paduri din Samsun, Kadir Kılınc, a declarat ca va demara o ancheta privitoare la aceasta poluare, idee sustinuta de directorul regional din Samsun pentru sanatate, Mehmet Kılınc, care a spus ca cei care vor fi surprinsi aruncand deseuri pe maluri vor fi penalizati.

Presedintele Asociatiei Prietenii mediului, Hale Ozen, a declarat ca poluarea de la Marea Neagra s-a intensificat vizibil. "Gunoiul, deseuri industriale si medicale lasate pe tarmuri constituie cea mai presanta problema in acest moment. Este absolut necesar sa oprim urgent poluarea, pentru ca, in caz contrar, vom pierde Marea Neagra si tarmurile sale", a subliniat el.

Ministrul pentru Mediu si Paduri, Osman Pepe, a lucrat cu ministrii pentru mediu din 16 tari in vederea elaborarii unui document pentru o actiune comuna rapida, care subliniaza necesitatea opririi poluarii de la Marea Neagra, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.