NATO a anuntat ca va impiedica celebrararea - de catre o grupare sarba nationalista - a aniversarii unei batalii cu desfasurate in Kosovo in urma cu peste 600 de ani.

NATO se teme ca aniversarea ar putea conduce la ciocniri intre nationalistii sarbi si populatia albaneza - majoritara in provincie.

Relatarile ca asa numita "Garda a tarului Lazar" va comemora batalia purtata in anul 1389 in nordul actualei capitale Pristina au produs deja tensiuni in randurile populatiei albaneze - majoritare.

Aceasta este deja frustrata de amanarea la nesfarsit a luarii unei decizii cu privire la independenta provinciei.

Comandantul fortei NATO de mentinere a pacii in Kosovo a anuntat ca va coopera cu autoritatile din Serbia pentru a preveni participarea gruparii nationaliste.

"Am spus absolut clar ca forta de mentinere a pacii nu va accepta nici un fel de structuri paramilitare", a spus Generalul Roland Kather la televiziunea publica din Kosovo si a avertizat ca - daca totusi grupul numit "Garda tarului Lazar" va intra in Kosovo - forta internationala nu va ezita sa intervina pentru a mentine linistea in provincie.

Conform agentiei Reuters - care citeaza surse sarbesti - zeci de nationalisti sarbi au venit deja in Kosovo. Provincia este parte a Serbiei dar se afla sub administratie ONU din 1999.

Pe de alta parte, politia din Kosovo a arestat doi albanezi care imparteau fluturasi care indemnau la violenta impotriva nationalistilor sarbi.

Cei 16.000 de militari din forta internationala vor fi in stare de alerta maxima astazi cand Biserica Ortodoxa marcheaza 618 de ani de la infrangerea Serbiei de catre Imperiul Otoman care a marcat 500 de ani de ocupatie otomana.

Fostul lider Slobodan Milosevic a rostit un discurs nationalist la cea de a 600-a aniversare a acestei infrangeri - in 1989 - care a marcat inceperea razboaielor care au condus la dezmembrarea fostei Iugoslavii.

10 ani mai tarziu fortele sale au inceput o campanie de purificare etnica a provinciei - expulzand in jur de 800 de mii de civili - ceea ce a facut ca NATO sa se implice pentru prima oara intr-un asa numit razboi cu scopuri umanitare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.