Un acord intre Washington si Varsovia cu privire la amplasarea in Polonia a elementelor scutului antiracheta ar putea fi posibil in septembrie sau octombrie, a declarat viceministrul de externe Witold Waszczykowski, citat de presa, relateaza AFP.

Waszczykowski tocmai a incheiat o serie de negocieri cu responsabilii americani. El a declarat la Washington ca Varsovia este "multumita" de acceptarea de catre americani a unor solicitari poloneze, printre care si aceea de a beneficia in timp real de informatiile obtinute printr-un radar ce ar urma sa fie instalat in Cehia, informeaza Newsin.

Statele Unite doresc amplasarea in Polonia a aproximativ zece interceptoare de rachete si a unui radar in Cehia. Sistemul vizeaza sa protejeze America si Europa de amenintarile provenite din Iran, insa Moscova considera ca scutul ameninta interesele strategice ale Rusiei.

Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a propus presedintelui american George W. Bush sa foloseasca impreuna cu Rusia un radar situat in nordul Azebaidjanului, la Gabala, si sa renunte la proiectul scutului din Polonia si Cehia.

"Propunerea este interesanta, nu a fost respinsa. Este examinata ca o completare a instalatiilor din Polonia si Cehia si nu ca o inlocuire a scutului", a declarat Waszczykowski.

Proiectul scutului antiracheta va fi discutat in timpul vizitei la Washington, la jumatatea lunii iulie, a presedintelui polonez Lech Kaczynski. Urmatoarea serie de negocieri intre experti este programata la inceputul lunii august, la Varsovia, a adaugat responsabilul polonez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.