Slabiciunile Africii si Orientului risca sa contamineze Europa si SUA.

Statele slabite ori chiar prabusite sub instabilitate politica sau economica pot tiri dupa ele tari puternice din celalalt colt al globului, iar distantele nu mai inseamna nimic. Indexul anual al statelor esuate, ca si „Foreign Policy“ si Fondul pentru Pace avertizeaza ca oameni care mor intr-un colt al lumii pot prabusi economii in alt colt al lumii.

Maceluri motivate etnic sau religios ori orase orientale cu bazaruri de arme pun in pericol securitatea superputerilor. Un lider incompetent sau corupt ori cu apucaturi de criminal in serie nu isi distruge doar conationalii, ci ameninta sa se inarmeze nuclear. Pe principiul vaselor comunicante, extremele se atrag si se combina in ramificatiile globalizarii, iar problemele tarilor sarace viruseaza tarile dezvoltate.

Anul 2006 apare catastrofal in statisticile preluate de „Foreign Policy“, cu putine semne de stabilitate. Analistii de la Fondul pentru Pace spun ca violente precum cele determinate de caricaturile cu profetul Mahomed, ori razboiul din Liban, sau distrugerea moscheii siite din Samara in Irak au drept surse, dupa ce sint date deoparte explicatiile de suprafata, slabiciunea politico-economica a statelor respective si neputinta restului lumii de a le ajuta semnificativ.

Ajutorul international nu reuseste sa depaseasca etapa de „control al pagubelor“, ramine la statutul de peticire rapida a crizelor umanitare fara sa se transforme in proiecte viabile pe termen lung. „Ajuta-i sa se ajute singuri“ ramine doar un vis. De obicei, ajutoarele sint distribuite nechibzuit sau ajung in buzunare nepotrivite, reformele sint ori prea putine, ori prea multe ca sa mai aiba coerenta, provocarile la adresa securitatii fac fortele de mentinere a pacii sa se simta depasite sau absenta acestora in unele zone aduce haosul la ordinea zilei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.