Premierul britanic Tony Blair, in functie pana pe 27 iunie, va fi numit azi emisar special al Cvartetului international pentru Orientul Mijlociu, scrie cotidianul Financial Times, citand surse apropiate negocierilor.

Reprezentantii Cvartetului (UE, Rusia, ONU si SUA) se vor reuni in cursul zilei de azi, la Ierusalim, pentru o reuniune special consacrata numirii lui Tony Blair, care maine va parasi functia de prim-ministru. 'Numirea domnului Blair a fost aprobata in proportie de 150%. Reuniunea de la Ierusalim va face ultimele aranjamente si va face public anuntul', a declarat o sursa apropiata negocierilor. Aceeasi publicatie scrie ca, in timp ce desemnarea lui Tony Blair a fost puternic sustinuta de SUA si de ONU, au existat si opozanti.

Printre acestia, Gordon Brown, succesorul sau, este 'foarte nemultumit', pentru ca doreste sa incurajeze concilierea intre palestinieni si israelieni prin mijloace economice, si considera ca numirea lui Blair va submina acest proiect. Impotriva a fost si Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, care se teme ca aceasta numire ii va jena propriile eforturi in regiune. In schimb, dupa o discutie intre presedintele rus Vladimir Putin si ministrul sau de externe Serghei Lavrov, Moscova a decis sa nu se opuna numirii lui Tony Blair.

In discursul pe care l-a tinut ieri la numirea in fruntea Partidului Laburist, Gordon Brown si-a exprimat planurile de schimbare, de a crea un 'nou partid laburist'. Brown urmeaza sa se decida asupra componentei guvernului. Nici macar cei mai apropiati colaboratori nu isi stiu cu siguranta rolurile precise. Zvonurile sustin ca guvernul va fi compus din mai multi outsideri surpriza. Membrii sai vor fi consultati in privinta viitorului program pre-alegeri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.