Inflatia extrem de fluctuanta a adus micul stat african in pragul colapsului. O prabusire economica de mari proportii a devenit iminenta. Rata inflatiei a atins cote alarmante de 3,714% la ora actuala, clasindu-se astfel, intr-un top negativ, pe primul loc din lume. Cotele bursiere expira intr-un timp-record: o zi sau chiar o ora. 34 de agentii umanitare, printre care ONU si Crucea Rosie, au intocmit un raport ingrijorator care expune pe larg situatia de criza din Zimbabwe.

Moneda nationala, dolarul zimbabwian, are o fluctuatie atit de puternica incit va deveni de nefolosit intr-un timp extrem de scurt. Multe dintre firmele din Zimbabwe au ales sa-si plateasca angajatii in alimente, iar magazinele au fost nevoite sa-si dubleze preturile in fiecare luna, pentru a-si putea acoperi cheltuielile de marfa. Angajatii sint platiti pe saptamina, iar in curind, plata se va face la zi. Din ce in ce mai multe companii dau faliment, iar sistemul sanitar nu numai ca e in pragul colapsului, ci si aproape a incetat sa mai existe.

Salariul unui agent de paza a ajuns inferior sumei cu care agentiile pentru drepturile omului ii platesc pe localnici pentru a le da o mina de ajutor. Preturile se schimba de la o zi la alta. Unii angajati pur si simplu nu mai au cum sa ajunga la serviciu. Nu-si mai permit sa plateasca transportul si doar un singur adult din cinci are un loc de munca stabil.

Zilele trecute, Consiliul Consumatorului din Zimbabwe a anuntat o majorare cu 65% a costurilor vietii cotidiene in numai doua luni. In prezent, salariul mediu este de 500.000 de dolari zimbabwieni pe luna (4.779 de lei), iar nevoile unei familii compuse din patru membri depasesc 5,5 milioane de dolari zimbabwieni (52.574 de lei).