Conflictele din Irak si Afganistan incetinesc si stopeaza, probabil, planurile SUA de reducere a efectivelor militare din Europa, sustin o serie de analisti, citati de publicatia "Stars and Stripes".
In opinia lor, razboiul din Irak a obligat Pentagonul sa amane aducerea acasa a celor 34.000 de militari stationati pe batranul continent. "Totul se invarte in jurul Irakului", crede James Carafano, analist la Heritage Foundation. "Lucrurile merg in virtutea inertiei, dar procesul a incetinit cumva", a adaugat el. Pentagonul, explica la randul sau Jeremy Saphiro, expert la Brookings Institution, intentiona inca de acum cinci ani sa pastreze in Europa unitati speciale reduse numeric si care sa intervina in regiune si in alte zone. "Planul e in curs de reevaluare", a anuntat el. "Sunt tari cu o pozitie geografica strategica, dar nu conteaza daca te afli aproape de zonele de conflict, daca soselele, porturile si aeroporturile nu sunt moderne si eficiente", a mentionat analistul.

Pe de alta parte, potrivit unui documentar ce urmeaza sa fie prezentat zilele acestea, premierul Tony Blair s-a temut ca presedintele George Bush va lansa rachete nucleare asupra Afganistanului in replica la atentatele de la 11 septembrie. Un eventual atac nuclear ar fi provocat sute de mii de victime si ar fi declansat un nou val de atentate al-Qaida. Documentarul, "Marirea si decaderea lui Tony Blair", sustine ca ingrijorarea lui Blair l-a determinat sa fie alaturi de Bush in conflictele din Irak si Afganistan cu scopul de a-l impiedica pe liderul de la Casa Alba sa nu puna in aplicare planurile sale militare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.