Moscova confirma ca a cheltuit zece milioane de dolari pentru informatiile ce i-au permis sa-l localizeze pe lider. Totodata, cotidianul rus "Moskovski Komsomolets" a contrazis ieri versiunea oficiala prezentata de autoritatile ruse cu privire la moartea liderului separatistilor ceceni Aslan Mashadov, sustinand ca acesta a fost interogat inainte de a fi asasinat.

Mashadov a fost ucis intr-o operatiune desfasurata de fortele speciale ruse la nord de Groznii, aminteste France Presse.

"Mashadov a fost interogat inainte de a fi ucis cu focuri de arma, iar apoi cadavrul sau a fost transportat in satul Tolstoi-Iurt, unde a fost simulata interventia fortelor ruse", sustine cotidianul, al carui corespondent, in general bine informat cu privire la afacerile cecene, s-a deplasat la Tolstoi-Iurt. "Mashadov a fost prins o data cu garzile sale de corp, fara lupta, dupa ce a fost invitat la o discutie", se arata in continuare. Potrivit ziarului citat, subsolul in care autoritatile ruse sustin ca s-a ascuns Mashadov inca din octombrie nu era echipat cu un sistem corespunzator de ventilatie si nimeni nu ar fi rezistat mai mult de zece minute in acel loc. Mai mult, intotdeauna liderul separatistilor ceceni si-a amenajat "iesiri de urgenta" din toate ascunzatorile depistate pana in prezent.

Nu este si cazul "bunkerului" din Tolstoi-Iurt, sustine publicatia. Ciudat este si faptul ca Armata rusa a detonat luni casa in care se pretinde ca s-ar fi refugiat Mashadov, astfel incat se poate banui usor intentia de distrugere a urmelor. Solicitat de Agentia Interfax, presedintele cecen prorus Alu Alhanov a declarat ca nu detine "alte informatii" in afara celor oficiale. "Potrivit datelor pe care le detin, Mashadov a fost eliminat la Tolstoi-Iurt, exact in modul prezentat de seful Serviciului Federal de Securitate (FSB), Nikolai Patrucev", a spus el.

Recompensa grasa

Autoritatile ruse au confirmat ieri ca au cheltuit zece milioane de dolari pentru obtinerea informatiilor ce le-au permis eliminarea liderului separatist. In septembrie, autoritatile moscovite au anuntat o recompensa de zece milioane de dolari pentru furnizarea de informatii despre liderii teroristi, iar cativa cetateni s-au adresat FSB si au furnizat datele nece-sare", a anuntat serviciul de presa al FSB. "Informatiile ne-au permis sa stabilim locul exact unde se afla teroristul international si liderul rebelilor ceceni Aslan Mashadov. (...) Cetatenii respectivi au primit intreaga suma promisa si, daca va fi nevoie, ii vom ajuta sa se mute intr-o alta regiune din Rusia sau intr-o tara musulmana", se arata in continuare.

Pe de alta parte, FSB subliniaza ca va achita recompense pentru informatii ce i-ar permite sa depisteze alti lideri separatisti.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.