Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si premierul Olandei, Jan Peter Balkenende, s-au intalnit sambata, la Paris, in cursul intrevederii relevandu-se 'foarte largi convergente ale punctelor de vedere' fata de o 'solutionare rapida a blocajului institutiilor europene', a declarat presei un purtator de cuvant al Presedintiei franceze, David Martinon, citat de AFP.
Cei doi lideri 'sunt de acord sa privilegieze solutia unui tratat simplificat care nu va avea caracterul unei constitutii europene', a declarat Martinon. 'Ei sunt de acord, de asemenea, cu necesitatea de a se pastra esentialul avansurilor institutionale pe care le prevede constitutia, in special intarirea rolului parlamentelor nationale in controlul subsidiaritatii, a dublei majoritati, extinderea campului majoritatii calificate', a adaugat el. Purtatorul de cuvant a subliniat ca Sarkozy si Balkenende 'sunt convinsi de necesitatea de a se gasi un acord in viitorul Consiliu European din 21-21 iunie, acord care trebuie sa ia forma unui mandat precis si exhaustiv pentru convocarea unei Conferinte interguvernamentale in cei mai buni termeni'. 'Ei au convenit sa ramana in contact strans pentru a contribui la iesirea din criza institutionala', a conchis Martinon.

Tot in cadrul ultimelor pregatiri pentru Consiliul European de la Bruxelles din 21 si 22 iunie, cancelarul german, Angela Merkel s-a intalnit sambata dupa-amiaza la Meseberg cu presedintele polonez, Lech Kaczynski, in incercarea de a convinge Polonia sa nu blocheze lansarea unui nou tratat pentru reforma institutiilor UE. Liderii polonezi ameninta ca vor recurge la dreptul de veto in cazul in care 'Cei 27' nu vor accepta la Bruxelles rediscutarea sistemului de vot in institutiile europene. 'Nu va fi niciun anunt privind rezultatele convorbirilor. Rezultatele vor fi cunoscute saptamana viitoare la Bruxelles', a declarat pentru AFP un membru al echipei care o insoteste pe Angela Merkel. Totusi, Lech Kaczynski a declarat jurnalistilor jurnalistilor care l-au insotit in avion la reintoarcerea sa in tara ca �deocamdata, fiecare si-a mentinut parerea, dar suntem convinsi ca va fi necesar sa se ajunga la un succes� joi si vineri, in cadrul Consiliului european decisiv de la Bruxelles.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.