Autoritatile de la Chisinau sint gata sa semneze o Declaratie cu privire la Stabilitatea si Securitatea Republicii Moldova si prin aceasta sa intoarca o noua pagina in negocierile privind reglementarea problemei transnistrene, a declarat ieri presedintele moldovean Vladimir Voronin . "Moldova cheama Uniunea Europeana, SUA, Ucraina si Romania sa semneze declaratia si sa se implice in negocieri", a spus presedintele Voronin.

Declaratia de stabilitate si securitate poate constitui o baza politica pentru negocieri, a subliniat seful statului moldovean.

"Ultimele schimbari politice din regiunea Marii Negre ofera Moldovei o noua sansa de a-si restabili in mod pasnic integritatea teritoriala. Pentru a utiliza aceasta sansa, Chisinaul va adopta cea mai dinamica si constructiva pozitie cu putinta", a adaugat Voronin, in cadrul unei conferinte de presa comune cu presedintele in exercitiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), ministrul sloven de externe Dimitrij Rupel, aflat in vizita in Republica Moldova, relateaza RIA Novosti, citata de Rompres.

"Moldova doreste asistenta din partea OSCE, a Europei si a intregii comunitati internationale in eforturile sale de reintegrare, toate aceste parti fiind interesate in aceeasi masura in restabilirea puterii legale in Transnistria", a mai spus presedintele Voronin, care a cerut includerea pe agenda OSCE a problemei retragerii trupelor rusesti de pe malul sting al Nistrului. In acest sens, a precizat el, OSCE trebuie sa creeze o comisie ad-hoc care sa monitorizeze depozitele militare rusesti din Transnistria, dupa ce timp de mai multi ani autoritatile separatiste au interzis accesul reprezentantilor organizatiei in aceste locuri.

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.