Organizatia pentru Eliberarea Palestinei i-a cerut liderului palestinian sa dizolve parlamentul si sa declare stare de urgenta in teritoriile autonome. Dupa luptele din ultimele zile din Fasia Gaza, miscarea Hamas este pe cale de a prelua controlul acestui teritoriu, eliminand oponenta rivalilor din Fatah.

Hamas pare sa avanseze puternic in Gaza, in detrimentul miscarii Fatah, a presedintelui Abbas.Televiziunea gruparii islamiste a prezentat imagini cu militanti Hamas care devastau cartierul general al Fatah.Prezentatorul televiziunii Hamas a anuntat pe un ton triumfal ca a inceput o noua era in Gaza, ca s-a pus capat injustitiei din ultimii 10 ani.

Dupa cinci zile de lupte continue, gruparea islamista a reusit sa preia aproape in intregime controlul asupra Fasiei Gaza.80 de persoane au fost ucise iar spitalele din zona nu mai fac fata numarului mare de raniti.Makat Azmi a studiat medicina in Romania, dar a dorit sa-si puna in aplicare cunostintele in tara natala.

De cand a reizbucnit conflictul petrece zi si noapte pe ambulante incercand sa salveze cat mai multe vieti.Insa, atunci cand resursele se termina, orice doctor, fie el cat de bun nu poate face miracole, spune acesta.Pe tot parcursul luptelor dintre cele doua formatiuni, populatia civila a fost nevoita sa ramana in case.

Aprovizionarea cu apa si electricitate este precara, iar Uniunea Europeana a stopat azi toate ajutoarele umanitare acordate regiunii, din motive de securitate.Dupa cum spune analistul Martin Marcus, din Israel, in acest moment se contureaza ipoteza crearii a doua state palestiniene - unul islamist, in Gaza, si altul, laic si moderat, in Cisiordania.Martin Marcus adauga ca, in acest moment, autoritatile israeliene nu doresc o implicare militara in Gaza, chiar daca nu priveste cu ochi buni aparitia unui stat islamist, de tip iranian, la frontierele sale.

Israelul si-a retras recent soldatii din Gaza si a trecut printr-o campanie militara lipsita de glorie in Liban.Natiunile Unite iau deja in considerare ideea trimiterii unei forte internationale intre Gaza si Egipt, cu scopul de a-i impiedica pe militanti sa aduca arme pe teritoriul care pare sa cada treptat in miinile islamistilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.