Fondatorul companiei de confectii Esprit, un inrait ecologist, preia teritorii intinse ca sa evite distrugerea lor

Douglas Tompinks este multimiliardar si e dispus sa-si cheltuiasca banii salvand padurile si junglele planetei. Pana acum a achizitionat aproape toata Patagonia, o imensa padure cu lacuri din Canada si zona mlastinoasa din nord-vestul Argentinei. El se declara gata sa cumpere si alte zone aflate in pericol, informeaza cotidianul "The Scotsman".

Unii spun ca Douglas Tompkins cumpara, de fapt, rezervele de apa dulce ale Terrei, dar e putin probabil ca un om atat de priceput in afaceri n-ar putea intui ce s-ar alege de miliardele lui daca planeta ar ramane, cu adevarat, fara apa. Constient de riscul inevitabil, Tompkins spune: "Daca oamenii ar ramane fara apa potabila si eu as fi proprietarul pamantului dorit de toata lumea, sunt convins ca n-as mai trai prea mult. Faptul ca pe teritoriile intinse din Canada, Chile si Argentina se afla rezerve de apa potabila e doar o consecinta a aspiratiilor mele ecologice", spune miliardarul american.

Un nou tip de cucerire?

Multi au fost cei care au vrut sa afle secretul achizitiilor sale, care au depasit deja trei milioane de hectare. Ca un barbat de 64 de ani, nascut si crescut la New York, iubeste atat de mult natura pare de inteles. "Primul teren de mari dimensiuni l-am cumparat in Canada, ca sa nu fie prea departe", i-a explicat el lui Larry King, intr-o emisiune de la CNN. "The Scotsman" preciza ieri ca Douglas Tompkins cumpara zone pustii, dar bogate in vegetatie, pentru ca aceste zone sa nu fie cumparate de alti oamenii de afaceri care le-ar distruge imediat, prin defrisari masive. Alaturi de el, Sylvester Stalone si Ted Turner au achizitionat si ei teritorii intinse in Patagonia. in curand, toata regiunea va fi a americanilor. Sa fie acesta un nou fel de cucerire?


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.