Americanii considera prezenta lui Bush la Casa Alba cea mai buna garantie a luptei cu succes impotriva terorismului, in schimb socotesc o greseala interventia in Irak. Sprijin covarsitor pentru campania Casei Albe de restabilire a valorilor morale, erodate de influenta negativa a Hollywoodului, a televiziunii si muzicii pop/rock
Spre deosebire de ceea ce s-a intamplat la alegerile prezidentiale de acum patru ani, cand victoria lui Bush, cu o marja infima de numai 537 voturi, a fost vehement contestata, in prezent 82 la suta din americani considera ca succesul presedintelui, care la scrutinul din 2 noiembrie a obtinut un al doilea mandat, cu o majoritate de 3,5 milioane de voturi, este incontestabil. Consemnand aceasta situatie, sondajul efectuat de cel mai important cotidian american, New York Times, impreuna cu reteaua de televiziune CBS, noteaza opinii divergente asupra agendei de lucru a celei de-a doua administratii Bush. Asa, de pilda, planurile de reducere a fiscalitatii pentru persoanele cu venituri mai mari - unul din elementele-cheie ale platformei electorale a Partidului Republican - sunt dezavuate de doua treimi din participantii la sondaj - inclusiv peste jumatate din cei ce se declara republicani - in opinia carora mult mai importanta pentru impulsionarea economiei este reducerea deficitelor bugetare tot mai accentuate. In schimb, americanii impartasesc, in proportie covarsitoare, campania Casei Albe in favoarea restabilirii valorilor morale traditionale. Nu mai putin de 70 la suta isi manifesta preocuparea fata de influenta negativa a filmelor de la Hollywood, a emisiunilor tv si a muzicii pop/rock, care contribuie la degradarea acestor valori. Se stie, de altfel, ca in ansamblul platformei electorale republicane, valorile morale au ocupat un rol central, victoria lui Bush datorandu-se, in buna masura, accentului pus pe acest aspect, care a atras voturile persoanelor cu convingeri religioase profunde. Parerile sunt insa impartite asupra chestiunii daca nu se acorda pe marile si micile ecrane, ca si in literatura beletristica, o importanta exagerata tematicii homosexuale. Sondajul releva o stare de spirit ostila, in continuare, razboiului din Irak, majoritatea americanilor fiind de parere ca interventia militara in aceasta tara nu ar fi trebuit sa aiba loc. De asemenea, majoritatea americanilor se impotrivesc modificarii actualei legislatii in privinta intreruperii de sarcina, in sensul introducerii unor limitari drastice si se pronunta impotriva unui amendament la Constitutie pentru a se interzice in mod expres casatoria intre persoanele de acelasi sex. Dincolo de asemenea distantari de agenda prezidentiala, americanii sunt insa optimisti, in proportie de 56 la suta, asupra perspectivelor noului mandat al lui Bush. Partidul Democrat de opozitie are insa si el motive de satisfactie, 54 la suta din respondenti avand o opinie favorabila sanselor de viitor ale acestora. Este si normal, alternanta la putere constituind principiul de baza al democratiei americane.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.