Finlandezii nu mai merg la biblioteci dupa carti, ci pentru a “imprumuta” oameni.

O fundatie finlandeza a descoperit calea de a lupta cu apetitul scazut pentru lectura al oamenilor. In locul bibliotecilor obisnuite, pline de rafturi de carti cu informatii abstracte, fundatia a infiintat biblioteci cu oameni, care pot fi imprumutati pentru 15-20 de minute, timp in care isi descriu experienta de viata sau povestesc informatiile pe care le cunosc despre cele mai diverse subiecte.

In general, "cartile" reprezinta categorii de oameni despre care exista o anumita prejudecata in societatea finlandeza, de exemplu politisti, imigranti sau homosexuali. "Cititorii" au ocazia sa stea de vorba cu aceste persoane pentru a vedea care este realitatea de dincolo de stereotip.

"Fiecare carte a fost imprumutata cel putin o data pina acum", au declarat reprezentantii fundatiei Allianssi, "dar imigrantul atrage cei mai multi cititori". La venirea in biblioteca, "cititorii" pot consulta un catalog, care cuprinde aproximativ 40 de categorii de oameni, impreuna cu o scurta descriere a modului in care fiecare dintre ei este perceput de obicei de catre finlandezi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.